nieuws

Iens neemt Couverts over: 20 procent van de markt in handen

Restaurant 5699

Reserveringssite Couverts is per direct overgenomen door review- en reserveringsite Iens. ‘Contracten die restaurateurs bij Couverts of Seatme hebben (dat onder Iens valt, red.), blijven gerespecteerd’, vertelt Iens-directeur Niels Keizer aan Misset Horeca. Beide platforms blijven vooralsnog naast elkaar bestaan. Maar: ‘Het ligt voor de hand dat we in de toekomst naar één consumentenplatform gaan.’

Iens neemt Couverts over: 20 procent van de markt in handen

In gesprek met Misset Horeca zegt Niels Keizer, algemeen directeur van Iens, ‘enorm blij’ te zijn met de overname. ‘Ongeveer 3750 restaurants zijn bij ons aangesloten en zo’n 2200 bij Couverts. Als je de overlap eruit haalt krijgen we er met deze overname zo’n 1500 restaurants bij.’ Ruwweg houdt dat in dat na de overname, zo’n 20 procent van alle restaurants in Nederland gebruik maakt van het platform. Hiermee is Iens veruit de grootste review- en reserveringssite van ons land. Momenteel heeft Iens.nl 30 miljoen views op jaarbasis, daar komen de 6 miljoen views van Couverts straks bij. Keizer: ‘De integratie van Couverts onder Iens is naar verwachting aan het eind van het eerste kwartaal van 2017 afgerond.

Eén platform in de toekomst

Reviewsite Iens fuseerde in 2012 met reserveringsplatform Seatme. De overname van Couverts is er dus eentje die vooral op kwantiteit gericht is. Keizer: ‘We hebben met Seatme inderdaad al een reserveringssysteem. Maar met Couverts halen we een boel kennis in huis. Beiden blijven voorlopig naast elkaar bestaan aan de consumentenkant.’ De reserveringssystemen voor restaurateurs blijven naast elkaar bestaan. Dat dit tijdelijk is, lijkt voor de hand liggend. Keizer kies zijn woorden zorgvuldig. ‘Het ligt voor de hand dat we voor consumenten naar één platform gaan in de toekomst.’

‘Contracten gerespecteerd’

Voor restaurateurs verandert er op korte termijn in ieder geval niets, verzekert Keizer. ‘Wanneer je als restaurateur nu een contract hebt bij Iens of bij Couverts, dat blijft gerespecteerd. Wie bij beide platforms een overeenkomst heeft, mag te zijner tijd zelf een keuze maken met welke hij of zij door wenst te gaan.’ De abonnementsgelden bij Iens (29 euro voor een standaard maandabonnement en 69 euro voor een pro-abonnement) blijven ook hetzelfde. ‘Ik kan natuurlijk geen prijsgarantie geven op de lange termijn, maar volgend jaar blijft dat waarschijnlijk gelijk’, houdt Keizer een slag om de arm.

Consternatie

De laatste keer dat Iens een grote verandering aankondigde, het feit dat Seatme-leden op Iens boven niet-leden kwamen te staan in de zoekresultaten, kwam er nogal wat commotie los. Keizer daarover: ‘Wie op een restaurant zoekt op beoordelingscijfer, krijgt alles te zien, ongeacht of het een abonnement bij Iens heeft of niet. Maar wie zoekt op bijvoorbeeld een restaurant in Amsterdam, krijgt alle beschikbare en te reserveren restaurants te zien. Ook niet-leden kunnen trouwens foto en telefoonnummer uploaden.’

Couverts-topman naar Iens

Het gaat hard met overnames in reserveringsland. Nadat Tripadvisor in 2015 onder meer Iens en het Australische Dimmi overnam, en Couverts in datzelfde jaar Dinnersite, wordt Couverts nu dus overgenomen door Iens. Hoeveel Iens voor de overname van Couverts betaalt houdt Keizer voor zich. ‘Beide bedrijven zijn beursgenoteerd’, luidt het commentaar. Paul Wiertz, één van de grondleggers en directeur van Couverts, treedt toe tot het managementteam van Iens en gaat de integratie begeleiden.

TheFork

Couverts zal samen met Iens onderdeel zijn van TheFork, het wereldwijde label voor alle online reserveringssites voor restaurants van TripAdvisor. TheFork is het grootste reserveringsplatform voor restaurants in Europa, met meer dan 35.000 restaurants in 12 landen en meer dan 12 miljoen bezoekers per maand.

Reageer op dit artikel