Starwood: we zijn de crisis voorbij

Starwood: we zijn de crisis voorbij

2011 was een goed jaar voor hotelbedrijf Starwood Hotels & Resorts. Het opende een record aantal hotels en is wat betreft bezettingsgraad en gemiddelde kamerpijs terug op het niveau van vóór de crisis.

Dat zei Starwood-president Matthew Avril op het World Economic Forum in het Zwitserse Davos. De indicatoren bezettingsgraad en gemiddelde kamerprijs waren in 2011 gelijk aan het niveau van 2008.

2008 was het laatste jaar dat de gemiddelde kamerprijs boven de honderd dollar lag en de bezettingsgraad boven 60 procent. In 2011 kwam die graad op 60,1 procent en de kamerprijs op ruim 101 dollar, schrijft Bloomberg.

Vertrouwen

Daarmee kan Starwood zeggen dat het bedrijf uit de crisis is. Wel gaf Avril aan dat dit niet wereldwijd geldt. Hij zei vooral veel vertrouwen te hebben in de markten in de Verenigde Staten en Azië.

Starwood, eigenaar van merken als St. Regis, W en Westin, Sheraton en Le Méridien, opende afgelopen jaar 81 nieuwe hotels, waarvan 27 in de VS. Die hotels waren goed voor 21.000 kamers, een record volgens Hotelnewsrecource.

Voor het komende jaar staan er 80 hotels op de openingskalender. Meer dan de helft daarvan valt in de luxemerken met het 45e W, het 30e St. Regis en 80e Luxury Collection.

Concurrenten

De groei van nieuwe hotels zit vooral in Azië en de Amerika’s. In India alleen moeten de komende twee jaar twintig nieuwe Starwood-hotels komen, net als in de VS. China krijgt er zelfs 35 bij. Momenteel heeft Starwood in India 33 hotels, en opende er sinds 2009 meer dan concurrenten Hilton, Hyatt en Marriott samen, meldt Travelnews.

In Europa moet Starwood het meer hebben van managementcontracten. Het financieren van nieuwe gebouwen is lastig, maar hier zijn veel onafhankelijke hotels klaar om zich onder een grotere vlag te scharen, zegt Simon Turner, president Global Development bij Starwood.

Potentie

Brazilië, met het WK voetbal en de Olympische Spelen in het vizier, vormt voor Starwood een van de markten met veel potentie, net als Afrika.

Starwood Hotels & Resorts is een van de grootste hotelbedrijven ter wereld, met meer dan duizend hotels in honderd landen en ruim 145.000 werknemers.