Topkoks bij Annie M.G. Schmidt-week

Topkoks bij Annie M.G. Schmidt-week

Tweesterrenkok Ron Blaauw, chef-kok Paul Fagel en gastvrouw Rosalie Helder openen op 10 mei samen met drie basisschoolklassen de jaarlijkse Annie M.G. Schmidt-week. De jonge scholieren uit Ridderkerk, Veenendaal en het Friese Oldeholtwolde gaan elkaar met hulp van de beroemde culinaire experts bestrijden in een kookwedstrijd.

De Annie M.G. Schmidt-week staat dit jaar in het teken van het persoontje Otje dat samen met haar vader, een opvliegende kok, in hotel De Koperwiek woont. In kookschool Keizer Culinair in Amsterdam maken de leerlingen onder aanvoering van het culinaire drietal een favoriet recept van Otje en Tos: reusachtige zalmsalade met gevulde eieren. Om de scène uit het boek van Annie M.G. Schmidt compleet te maken, maken ze ook de gedekte tafel en de fruitschaal na.

Een deskundige jury bepaalt uiteindelijk wie binnen de gestelde tijd het mooist de tafel heeft gedekt, de lekkerste gerechten heeft gemaakt en het best heeft samengewerkt. Die klas wint Otjes kookwedstrijd en de bijbehorende beker. En daarna kan er natuurlijk gesmuld worden van al dat lekkers.

De week duurt tot en met 20 mei, de verjaardag van de in 1995 overleden schrijfster. Voorheen besteedden voornamelijk boekhandels en bibliotheken alleen op 20 mei aandacht aan het werk van Annie M.G. Schmidt, maar de laatste jaren is dat uitgegroeid naar een ruime week met festiviteiten. De organisatie is in handen van Schmidts uitgeverij Querido.

Querido heeft speciaal voor deze week een nieuw Annie M.G. Schmidt-boek uitgegeven. In Otjes Kookboek staan de lekkerste recepten van De Koperwiek, het hotel van Otje en Tos, met mooie illustraties van Fiep Westendorp. Ook is er een nieuwe Luistervink-cd waarop Flip van Duijn, de zoon van Annie M.G. Schmidt, Otje voorleest. De reguliere uitgave van Otjes is ook verkrijgbaar.

Op het programma staat verder nog een kijkdooswedstrijd. Kinderen kunnen bij boekhandels, bibliotheken en scholen bouwpakketten ophalen om mee te doen. Wie de mooiste kijkdoos inlevert, wint een Otje-kookschort.