Lekker noemt eerste provinciewinnaars

Lekker noemt eerste provinciewinnaars

Lekker wil dit jaar in verband met de jaarlijkse top-100 extra aandacht besteden aan de beste restaurants van de provincies, door alle 'provinciewinnaars' een Award uit te reiken. De eerste twee besten, voor Friesland en Drenthe, zijn bekend.

De Vlindertuin in Zuidlaren staat in de Lekker 2008 als beste van Drenthe, een positie die dit jaar nog werd ingenomen door Idylle in Zweeloo, op plek 34 in de top-100.

In Friesland verstoot Frouckje State in Rijperkerk (vorig jaar plek 73) de Heeren van Harinxma in Beetsterzwaag (60) van de troon.

De Vlindertuin kwam vorig jaar nog niet voor in de lijst van honderd beste restaurants van Nederland, al stelt de gids van vorig jaar al vast dat het voor dit jaar een top-100 kandidaat is. Met wegvallen van Idylle uit de lijst, Joop Zwiep maakte onlangs van zijn restaurant een kookstudio, is de weg vrij voor andere talenten in de provincie.

Voorspelling

‘Natuurlijk ben ik blij en verrast’, laat Vlindertuins patron cuisinier Jilt Cazemier weten. ‘Ik hoorde het ook via de nieuwsbrief van Lekker. Wel kreeg ik twee weken geleden een uitnodiging van Lekker om de galalunch in Okura bij te wonen. Toen ik wat collega’s in de buurt vroeg of zij ook een uitnodiging hadden, en dat niet zo was, wist ik dat er wat gaande was.’

De Vlindertuin kreeg vorig jaar een Espoir van Michelin, dus misschien dit jaar een ster. ‘Ik weet zeker dat er één inspecteur is langs geweest.’ Op welke positie hij in de Lekker top-100 staat, weet Cazemier niet, en hij durft ook geen voorspelling te doen. ‘Als het maar geen 99 is!’

Cazemier zegt dat hij niet naast zijn schoenen gaat lopen met een dergelijke erkenning. ‘Natuurlijk geef ik de Award een mooi plekje in het restaurant. En natuurlijk is een onderscheiding van Lekker of Michelin mooi. Maar ik zal echt niets anders doen dan anders.’

Ook Frouckje States patron-gastheer Thom van der Heide zegt niet te streven naar beloning van Lekker, maar is uiteraard ingenomen met het nieuws. Maar de gastbeleving is het belangrijkst. Van der Heide is voorzichtig met de voorspelling van zijn positie in de top-100, al weet hij in ieder geval zeker dat hij boven goede bekende Marc van Gulick van De Heeren van Harinxma staat. En volgend jaar? ‘Ach, hoger zou geweldig zijn, maar 't loopt zoals 't loopt.’

Nieuwe binnenkomers

De Heeren van Harinxma is dit jaar enige tijd dicht geweest voor verbouwing, maar of dat de reden is voor de terugval is de vraag. Wel is er een wisseling van de wacht geweest in de keuken: Van Gulick is terug op zijn oude stek en nam eerder dit jaar de keuken weer over van Thom-Gabie van Baars, die naar de Herberg van Smallingerland in Rottevalle is vertrokken.

Lekker laat verder weten dat er flink wat verschuivingen zijn in de top-10: slechts drie restaurants behouden hun positie in dat rijtje. Verder zijn er veertien nieuwe binnenkomers in de top-100, waaronder dus De Vlindertuin. De andere namen blijven nog geheim tot 12 november, wanneer Lekker haar gids voor volgend jaar presenteert.

Meer Lekkernieuws: