Edwin Vinke start met verkoop zeewaterproducten

Edwin Vinke start met verkoop zeewaterproducten
Edwin Vinke

Tweesterrenchef Edwin Vinke van De Kromme Watergang in Hoofdplaat lanceert binnen een maand acht nieuwe producten op basis van gezuiverd zeewater onder de merknaam Oosterschelder.

De sterkok uit het Zeeuwse Hoofdplaat kookt al een paar jaar met gezuiverd zeewater. 'De zee ligt hier voor de deur en we voegen praktisch geen zout meer toe, sinds we met zeewater koken.'
Binnen een maand brengt hij onder de naam Oosterschelder drie verschillende spuiters en vijf soorten pekelbadjes op de markt. Het gaat om spuitflesjes met daarin zeewater en kruiden die in plaats van zout te gebruiken zijn. Verder zijn er vijf soorten pekelbadjes waarmee koks hun vis smaak kunnen meegeven. Het gaat om marsala, ras el hanout, rode pepers, lavas en Provençaalse kruiden. Via de webshop, supermarkt en horecagroothandel gaat Vinke de producten te koop aan bieden.

Sap

Oosterschelder is een bedrijf waar consumenten (en koks) producten kunnen kopen die gemaakt zijn op basis van gezuiverd zeewater. Vinke is een van de initiatiefnemers en heeft smaak als specialisme.
Eerder introduceerde de tweesterrenchef al drie natuurlijke groentesappen op basis van gefilterd zeewater. Dat project staat nu even in de koelkast, laat Vinke weten.

Zoutgehalte

Tijdens de Food Professional Day op maandag 23 maart 2015 geeft Edwin Vinke een workshop over koken met zeewater. Wetenschapper  Dr. Markus Stieger, associate professor aan Wageningen University, gaat hier dieper op in.  Zo komt de vraag aan bod wat het effect is van koken met zeewater op de smaak en het zoutgehalte.