Aftrap Week van de Friet bij De Schelp

Aftrap Week van de Friet bij De Schelp

De Week van de Friet kan beginnen. Woensdag 1 oktober was bij Snacksalon De Schelp in Roelofarendsveen de officieuze aftrap van de eerste editie van deze landelijke collectieve campagne. De huidige nummer 1 van de Cafetaria Top 100 heette in zijn bovenzaal ruim 30 toehoorders welkom, onder wie veel fabrikanten en andere partners van de Week van de Friet.

Frans van Rooij, namens ProFri initiatiefnemer van de Week van de Friet, gaf aan dat zelfs deze week nog de laatste cafetaria-achtige bedrijven zich als deelnemer van de campagneweek hebben ingeschreven. 'Hiermee komt de eindstand op 796. Net onder onze doelstelling van 800, maar ik vind dat ik dit aantal wel naar boven mag afronden.'

Tweede editie?

Van Rooij riep zijn gehoor op zich nu al te scharen achter de tweede editie van volgend jaar. Ook liet hij nieuwe initiatieven als de website Genietjefrietje.nl, het keurmerk voor professionele frituurders en de oprichting van het Nederlands Frituurcentrum de revue passeren.

Naast Van Rooij voerden Peter Klosse en Ubel Zuiderveld het woord. Zuiderveld, medewerker van Snackkoerier en auteur van het Nationaal Snack Handboek, belichtte de hoogtepunten uit de frietgeschiedenis en las vier frituurgedichten voor, een van de Vlaamse frietdeskundige Paul Ilegems en drie van zichzelf.

Peter Klossse over friet

Gastronomisch docent en toprestaurateur Peter Klosse maakte in zijn lezing korte metten met de negatieve beeldvorming rond friet. Klosse zei onder meer: 'Het is raar dat we de aardappel niet zien als groente. Als we dat gewoon doen, zijn er in één keer heel veel problemen opgelost. De aardappel bevat de nodige vezels, die goed zijn voor onze darmflora en spijsvertering, en dit geldt ook voor kundig gefrituurde friet.'

Meer over de lezing van Klosse, staat te lezen in Snackkoerier 20. Het nummer verschijnt op zaterdag 11 oktober. De Week van de Friet is van 4 tot en met 12 oktober in 796 frituurbedrijven.

Foto's

Klik hier voor de activiteiten in de Week van de Friet. Heeft u zelf een leuke actie of aanbieding in de eerste Nationale Week van de Friet? Mail een foto naar Redactie.Snackkoerier@reedbusiness.nl. We maken een online terugblik op de verschillende activiteiten.