CBS: 'Fastfood snelste groeier, ook groei hotels

CBS: 'Fastfood snelste groeier, ook groei hotels

Snackbars hebben in het vierde kwartaal gezorgd voor de grootste groei binnen de horeca. Fastfoodondernemers zagen hun omzet toenemen met gemiddeld 3 ...

De totale omzet van de horeca in Nederland groeide in het vierde kwartaal met 1 procent, zo blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag 27 februari presenteerde.

Snackbars en hotels

Vooral snackbars deden het goed met een plus van 3 procent. Ook hotels hoefden niet te klagen met een omzetgroei van 2,9 procent, aldus de gegevens van het CBS.

Cafés

Caféondernemers hebben geen best kwartaal gedraaid in de laatste drie maanden van 2013. Zij zagen de inkomsten met 5 procent teruglopen, mede als gevolg van de accijnsverhogingen op drank.

Accijns

De consumpties in cafés werden mede door de hogere accijns ruim 3 procent duurder dan een jaar eerder.

De verkoop van biertjes, frisjes en bitterballen daalde opnieuw fors, met 8 procent. Cafés zien de omzet volgens het CBS al bijna twee jaar onafgebroken dalen.

Omzetgroei 2013

Over heel 2013 behaalde de horeca een bescheiden omzetgroei van 0,5 procent, de kleinste groei in drie jaar.

Prijzen

Het volume kromp met 1,4 procent, vooral veroorzaakt door de klappen die de cafés kregen. De prijzen in de horeca stegen in 2013 met gemiddeld 2 procent.

Bron: ANP