Consument kiest nieuwe plekken om te eten

Consument kiest nieuwe plekken om te eten

Het Nederlandse foodlandschap verandert snel. De consument, die niet meer denkt in traditionele foodkanalen maar in behoeftemomenten, kiest voor nieuwe merken en plekken om eten en drinken te kopen. Dit blijkt uit de tweede editie van de FSIN Food 500.

Fenomenen als blurring (kanaalvervaging), real food en online shoppen doen zich volop gelden in de gezaghebbende ranglijst van formules en concerns waar Nederlanders hun eten en drinken kopen. Het FoodService Instituut (FSIN) presenteert het Top-500 magazine tijdens zijn zomercongres in Putten op woensdag 24 juni.

De vijfhonderd grootste foodretail- en foodservicemerken van Nederland vertegenwoordigen een omzetwaarde van ruim €41 miljard op een totale Nederlandse foodomzet van ruim €57 miljard. Dat betekent dat de vijfhonderd grootste spelers goed zijn voor 72% van de totale omzet aan voedings- en genotmiddelen. De dertig grootste formules nemen het leeuwendeel van de omzet voor hun rekening: bijna €33 miljard (58%). De Top-10, aangevoerd door Albert Heijn, bestaat uitsluitend uit supermarkten. Het eerste foodservicemerk in de ranglijst is McDonald’s op nummer 12. Met deze positie staat McDonald’s een plaats lager dan in de eerste FSIN Food 500 van 2013. De omzetten in de Food 500 gaan overigens alleen over de omzet aan voedings- en genotmiddelen.

Nieuwe namen
Hoewel de totale foodomzet in Nederland maar mondjesmaat groeit, doen nieuwe spelers zich gelden in de FSIN Food 500. Dit betekent dus dat vele tientallen miljoenen euro’s aan omzet verschuiven van traditionele merken naar nieuwe formules. Relatief nieuwe merken die groeien zijn onder meer AH to go, kratbezorger HelloFresh, Nespresso, verschillende wijnwebshops, supermarkten als Marqt en Ekoplaza en fysieke en virtuele foodplatforms als Markthal Rotterdam en Thuisbezorgd.nl.

Blurring
Verder is blurring in de breedste zin van het woord een trend op zich. Het gaat hierbij om de vervaging tussen de kanalen Foodservice en Foodretail met voorbeelden als Jumbo’s Foodmarkt (is ook een restaurant) en de Versmarkt van Van der Valk. Maar ook is sprake van blurring tussen food en non-food, waarbij Action een sprekend relatief nieuw voorbeeld is. FSIN-directeur Jan-Willem Grievink: ‘Onze berekeningen wijzen uit dat spelers in deze zogenaamde New Retail dit jaar 4,3% zullen plussen. Ter vergelijking: supermarkten komen uit op een groei van krap 1,2%.’ Grievink wijst op andere vormen van blurring in de foodbusiness. ‘De schotten tussen nieuwe en traditionele aanbieders verdwijnen ook in ander opzicht. Je ziet dat in toenemende mate ook particulieren elkaar maaltijden aanbieden via websites als thuisafgehaald.nl. Maar ook fenomenen als kookstudio’s en foodtrucks verlagen de drempel om toe te treden tot de professionele foodbusiness.’

Meer informatie en de Top-25 van de FSIN Food 500 is te vinden via FSIN.