Wat kost een boekhouder?

Wat kost een boekhouder?

Gemiddeld zijn horecabedrijven 1 procent van de omzet kwijt aan hun boekhouder. Maar de onderlinge verschillen zijn groot. Waar zit 'm dat in? Wat betaalt de horeca nou aan de accountant, wilden we weten. Voor Misset Horeca legt Bureau Lenting & Partners de jaarrekeningen van vijftig horecabedrijven - hoofdzakelijke cafés en restaurants - naast elkaar en haalt er de accountantskosten uit.

Gemiddeld liggen de accountantskosten op 1 procent van de omzet. Een bedrijf met een omzet van €1 miljoen, is per jaar dus gemiddeld €10.000 aan de boekhouder kwijt. Tussen de bedrijven onderling blijken de accountantskosten enorm te variëren. Ze schommelen tussen de 0,5 en 2 procent van de omzet. Waar de een voor €3000 klaar is, betaalt de ander met gemak €15.000 en meer voor de financiële dienstverlening.

Schrijven met de vork
Een deel van de verklaring is de juridische vorm van een bedrijf. Een bv is duurder dan een vof of eenmanszaak omdat het niet bij één bv blijft. Er komt een holding, een pensioen-bv en voor je het weet heb je er een stuk of vijf. Voor elke bv moeten jaarrekening worden opgemaakt. Die kosten snel €2500 per stuk. Een andere verklaring is de manier waarop de cijfers worden aangeleverd. De spreekwoordelijke schoenendoos met bonnen aan je boekhouder overhandigen, is niet de manier om te besparen op de accountantskosten. Een derde verklaring voor de verschillen in kosten is het al dan niet gecodeerd aanleveren van de cijfers. Zijn alle kosten/opbrengsten/bezittingen voorzien van een unieke nummercode, het grootboekrekeningnummer, dan scheelt dat de boekhouder veel werk.

Welke werkzaamheden?
Verder is ook belangrijk welke werkzaamheden de boekhouder verricht. Doet hij de hele administratie, of stelt hij alleen de jaarrekening op en de belastingaangifte. En de laatste factor is natuurlijk het gemak waarmee de accountant zijn uren schrijft. De een schrijft met de vork en brengt elke minuut en elk telefoontje in rekening, de ander alleen de hoofdzaken.
Opvallend is dat bedrijven met een omzet kleiner dan €750.000, ónder het gemiddelde van 1 procent accountantskosten zitten. Kleinere bedrijven betalen zo’n €5000 per jaar, ofwel zo’n 0,7 procent. Mogelijk doen deze ondernemers een groter deel van hun administratie zelf, of zit hun partner een paar dagen per week op kantoor. Ook kan het zijn dat kleinere bedrijven minder behoefte hebben aan het advies van hun boekhouder.

Geen cent teveel
Iemand die een flink bedrag aan zijn boekhouder spendeert, is Koen Bakker van restaurant Het Hooihuis in Roosendaal. Samen met zijn vrouw Lisette exploiteert hij restaurant Het Hooihuis in Roosendaal. Het Hooihuis is een groot bedrijf: 110 zitplaatsen op de begane grond, 70 op de tweede verdieping, plus een terras met 200 stoelen. In 2014 bedroegen de accountantskosten dik 27 mille, 1 procent van de omzet van €2,8 miljoen. Waar gaat die 27 mille aan op? Bakker: ‘Tot vorig jaar leverden we onze boekhouding ongecodeerd aan. Dat is één. Bovendien doen we een groot beroep op hem. Maandelijks zitten we bij elkaar om de maandcijfers te bespreken. Het Hooihuis is een groot bedrijf met een ingewikkelde logistiek. Onze personeelskosten zitten boven het miljoen. Dat is een grote post. Dan loont het de moeite om bovenop je marges te zitten. Uiterlijk de 10e van elke maand krijg ik die cijfers van hem. Die spreken we tot in detail door en waar nodig stuur ik de organisatie bij.’ Bakker vraagt ook veel advies aan zijn boekhouder. ‘In ons bedrijf zijn altijd wel ontwikkelingen. Een paar jaar geleden hebben we het pand gekocht. Nu zijn we bezig met een uitbreiding ervan. Er is altijd wel een financieel vraagstuk.’
Voor Bakker is zijn boekhouder elke cent van de 27 mille waard. ‘Het klinkt veel, maar wij hebben er een heel goed gevoel bij.’