'Paardenvlees Willy Selten ook in sterrenrestaurants terechtgekomen'

'Paardenvlees Willy Selten ook in sterrenrestaurants terechtgekomen'

Paardenvlees uit het schandaal rond vleeshandelaar Willy Selten uit Oss zou ook bij sterrenrestaurants terechtgekomen zijn. Betrokken restaurants ontkennen dat zij dit vlees aan gasten hebben geserveerd. 'Misschien is het als broodbeleg voor personeel binnengekomen.'

Dat vlees van Selten ook bij sterrenrestaurants terecht is gekomen, blijkt uit de lijst van afnemers die vorige week na een gang naar de rechter openbaar is gemaakt. De NVWA weigerde de lijst te publiceren, maar moest dit alsnog doen toen voedselwaakhond Foodwatch van de rechter gelijk kreeg.

In april 2013 werd 50 miljoen kilo rundvlees vermengd met paardenvlees van de markt teruggeroepen omdat de NVWA het vlees niet geschikt achtte voor menselijke consumptie, en de NVWA het - voor mensen gevaarlijke - diergeneesmiddel fenylbutazon aantrof in het paardenvlees van vleesverwerker Willy Selten.

Tweesterrenrestaurants

Selten bleek ruim twee jaar, tussen 2011 en 2013 336.000 kilopaardenvlees als rundvlees te hebben verkocht. Op de lijst met afnemers staan ook de tweesterrenrestaurants Ciel Bleu, De Treeswijkhoeve, 't Nonnetje en het inmiddels gesloten Ron Blaauw, meldt het AD.

Betrokken chefs ontkennen dat ze dit vlees in hun restaurants aan gasten hebben geserveerd. ‘Daar durf ik mijn hand voor in het vuur te steken’, zegt Onno Kokmeijer van Ciel Bleu in het AD. ‘Misschien ging het om ham voor het ontbijtbuffet voor het hotel.’

Dick Middelweerd van De Treeswijkhoeve zegt dat er zelfs nooit rundvlees bij ze op het menu heeft gestaan. ‘Voor een tweesterrenrestaurant vind ik ossenhaas te gewoon. Soms maak ik tartaar van rundvlees, maar dat komt uit Australië’, aldus Middelweerd tegen het AD.

Broodbeleg

Ook Michel van de Kroft van ‘t Nonnetje zegt nooit vlees van Selten gebruikt te hebben. ‘Wij werken alleen met duidelijk herkenbare producten als duif, fazant en kwartel. Het enige wat ik kan bedenken is dat het broodbeleg voor ons personeel van Willy Selten zou kunnen komen. Via een toeleverancier dan, want wij kennen het bedrijf zelf niet.’

Ron Blaauw zegt in het AD ook nooit vlees te hebben gekocht bij Selten. ‘Misschien mijn leveranciers, of hun leveranciers. Dan kan het hoogstens in salami of hamburgers hebben gezeten voor het personeel.’

1800 afnemers

Op de lijst staan bijna 1800 directe en indirecte afnemers van Selten, schrijft het AD. Die hebben tussen 2011 en 2013 vlees van Selten gekregen. Dat wil echter niet zeggen dat ze paardenvlees hebben gekocht bij Selten, aldus de NVWA. Het wil ook niet zeggen dat ze weet hadden van gesjoemel.

Op de lijst staan zo’n 65 hotels, bijna 200 restaurants en flink wat (eet)cafés en lunchrooms. Daarnaast alle grote supermarktketens, groothandels Sligro, Hanos en DeliXL en een heel aantal vleeswarenfabrikanten.

download hieronder de volledige afnemerslijst

Afnemers_Willy-Selten_BRON-AD.pdf

Download