The White Room open voor gasten

The White Room open voor gasten

The White Room by Jacob Jan Boerma draaide afgelopen week proef en ontvangt zaterdag 30 april voor het eerst gasten. 'We beginnen met 30 couvert', zegt Boerma, die chef Arturo Dalhuisen en zijn brigade de tijd wil geven te wennen aan het hagelnieuwe restaurant en de keuken, die pas een week ervoor geplaatst is en nog afgewerkt moet worden.

Hij heeft kippenvel, verklapt Boerma als hij bij een van de eerste previewlunches de gasten welkom heet. Na lang plannen en praten en hard werken opent dan eindelijk The White Room, het fine dining restaurant van NH Collection Grand Hotel Krasnapolsky, waar Boerma als Signature Chef aan verbonden is.

Ook zegt hij trots te zijn op voormalig sous-chef van De Leest Arturo Dalhuisen, die hier als chef de keuken aanstuurt. 'Hij verdient het een eigen keuken te hebben. Samen gaan we hier mooie dingen laten zien.'

Oudste van Amsterdam

Met de opening van The White Room, op de plek van het oude Reflet, opent 'het oudste restaurant van Amsterdam'. In 1885 opende restaurant de ‘Witte Zaal’ er voor het eerst zijn deuren. De huidige zaal is een geregistreerd monument en wordt gezien als het oudste restaurant van Amsterdam waar originele stijlen nog altijd behouden zijn.

De authentieke wandpanelen met hun schilderingen en de ornamenten aan de plafonds versmelten in hun tweede leven met strakke meubelen lichte kleuren. De originele details zijn in het ontwerp van Studio Proof uit Londen zorgvuldig hersteld met respect voor hun monumentale status.

Voorzichtig beginnen

De tafeltjes en enkele love seats bieden ruimte voor 60 couverts per service. De eerste weken zal voorlopig niet meer dan 30 couvert plek krijgen, Boerma wil nog even voorzichtig beginnen en het keukenteam laten wennen. De keuken is pas een week voor opening geplaatst en moet nog afgewerkt worden.

'Een lunchmenu van drie gangen kost straks 37,50 euro, en dan serveren we twee desserts. Er is geen restaurant aan de Dam wat dat voor die prijs doet', zegt Boerma. Diner begint bij 65 euro voor vier gangen. 'Ik blijf maar horen dat hier door NH geld in gesmeten wordt, maar we gaan hier gewoon heel goede prijs-kwaliteit bieden en een gezonde bedrijfsvoering neerzetten', zegt Boerma nog maar eens.

Bekijk hieronder enkele voorbeelden van gerechten: