'Vergunningen Shi Hotel Groep terecht ingetrokken'

'Vergunningen Shi Hotel Groep terecht ingetrokken'

Burgemeester Eberhard van der Laan mocht de drank- en horecawet-vergunningen en exploitatievergunningen van vijf hotels van de Shi Hotel Groep in Amsterdam intrekken.

Dit gebeurde begin van de zomer. Dat dit terecht was oordeelde de voorzieningenrechter half september. Het gaat om de Amsterdamse hotels Couture, Blue Tower, Golden Tulip Amsterdam West,  Inner en Nieuw Slotania.

De hotels zijn wel gewoon in bedrijf, alcohol is er echter niet te kopen. Zo maakt het Blue Tower hotel op haar site melding van een Mocktailbar,voor non-alcoholische cocktails en andere alcoholvrije dranken.  Niet alle hotels hebben eigen F&B-voorzieningen.

De exploitanten zijn twee broers en een zus. Uit een advies van het landelijk bureau Bibob is gebleken dat één van hen tot in het recente verleden herhaaldelijk strafbare feiten heeft gepleegd die samenhangen met de gevraagde vergunningen. Dit meldt de Amsterdamse zender AT5. 

De lijst met verdenkingen tegen de exploitant is lang: mensensmokkel, witwassen, valsheid in geschifte, handelen in strijd met de douanewetgeving, een ontvoering, een bedreiging, deelname aan een criminele organisatie en het handelen in strijd met de Wet arbeid vreemdelingen.

Hoewel de man per december 2013 is uitgetreden als bestuurder van één van de holdings en zijn aandelen heeft overgedragen aan zijn broer en zus, is de burgemeester volgens de rechter er terecht van uitgegaan van een zakelijk samenwerkingsverband tussen de drie.

De burgemeester mocht dus de conclusie trekken dat er ernstig gevaar bestaat dat de vergunningen mede zullen worden gebruikt om strafbare feiten te plegen.