Nederland heeft er zeven Gastronoom-Sommeliers bij

Nederland heeft er zeven Gastronoom-Sommeliers bij

De Academie voor Gastronomie heeft deze week aan weer zeven vakmensen uit de horeca en wijnwereld het hoog aangeschreven diploma Professioneel Gastronoom-Sommelier niveau 3 uitgereikt.

De diploma’s werden in De Echoput uitgereikt door Academie-oprichter Peter Klosse, Edwin Raben en Anja Vondenhoff, wijndocente bij De Academie voor Gastronomie.

Smaakprofessor Klosse was zeer te spreken over de kwaliteit en inzet van de groep. Aansluitend werd er een gastronomische 4-gangenlunch geserveerd.

41 studenten

In totaal hebben er in de afgelopen periode 41 studenten examen gedaan. Zeven studenten hebben het volledige diploma Professioneel Gastronoom-Sommelier niveau 3 behaald. Van hen sprong Mark Kooijman er uit als best geslaagde.

De overige studenten hebben allen het examen Gastronomische Vaardigheden level 3 behaald en zullen in de toekomst ook het wijngedeelte, WSET 3, af proberen te ronden.

Een groot aantal van de studenten is werkzaam in de Nederlandse tophoreca bij namen als Bord’Eau, The Dylan, Librije’s Zusje, Kaatje bij de Sluis, Lucas Rive, Hanting Cuisine en Inter Scaldes. Anderen zijn bijvoorbeeld bezig met een eigen bedrijf of zitten in de wijnimport.

Academie voor Gastronomie

De Academie voor Gastronomie biedt diverse cursussen en trainingen over wijn, koken, smaak en gastronomie aan. De diploma's van De Academie voor Gastronomie worden uitgegeven door het Centraal Instituut voor Gastronomie Examens (CIGE). Voor de wijndiploma's werken zij samen met de Wine & Spirit Education Trust (WSET) in London.

Gangmaker van De Academie voor Gastronomie is Peter Klosse. In 2004 is hij gepromoveerd aan de Universiteit van Maastricht op zijn Smaakstijlenconcept en als lector Gastronomie verbonden aan de Hotelscholen van Leeuwarden en  Maastricht. Tevens is hij de schrijver van de meest gebruikte boeken op dit gebied, zoals Het Proefboek, de essentie van Smaak en Aan de Slag met Wijn.

Eind 2013 is Klosse's nieuwste boek The Essence of Gastronomy; understanding the flavor of foods and beverages verschenen in de Verenigde Staten.