Michelin 2017; de redactie van Misset Horeca voorspelt

Michelin 2017; de redactie van Misset Horeca voorspelt

Je kan er keihard op worden afgerekend, maar soms is het ook gewoon leuk om je nek een beetje uit te steken. Daarom een rondje langs de redacteuren van Misset Horeca met de vraag: waar gaat Michelin dit jaar sterren uitdelen? Tribeca en Rijks worden het meest genoemd en die derde ster...waarschijnlijk niet.

Nathalie

Nathalie Bluiminck:
‘Ik zet gewoon weer in op een derde ster’

'Elf nieuwe één-sterren kregen onze Zuiderburen erbij. Ik hoop dat dit een goed voorteken is voor Nederland! Thijs Meliefste verdient naar mijn bescheiden mening een ster voor zijn kookkunsten in Wolphaartsdijk. Ook Servais Tielman van Cucina del Mondo in Heerlen staat op mijn nominatielijstje (indrukwekkend cv!), net als The White Room in Amsterdam en Tribeca van Jan Sobecki in Heeze (voorheen Boreas).

'Tweede ster voor Pure C'

Pure C van Syrco Bakker krijgt een tweede ster en iemand (!?) een derde: ik gun hem Jannis en Claudia Brevet maar vermoedelijk is het Amsterdam waar de ster gaat schijnen: Ciel Bleu of Bord’eau. Michelin tovert ongetwijfeld weer een paar mooie verrassingen uit de rode hoed… Net als ieder jaar. Ik laat me verrassen.'

WillyWilly Joosten:
'Lucas Rive krijgt tweede ster'

'Poeh, dat is een hele lastige vraag. En heel speculatief natuurlijk. Maar goed, ik wil natuurlijk niet onderdoen voor mijn collega’s en waag dan ook maar eens een gokje. Om te beginnen vermoed ik dat dit jaar geen enkel restaurant een derde ster krijgt. Lucas Rive in Hoorn en Pure C in Cadzand krijgen beide een tweede ster.

'Ster voor Tribeca en hopelijk Nobel'

Net als meer collega’s voorspel ik dat Tribeca in Heeze een ster in de wacht sleept. Mijn eigen favoriet voor één ster is al jaren Nobel op Ameland.

WietekeWieteke Posthumus:
'Vermoedelijk geen tweede of derde ster'

'In navolging van België verwacht ik een één-sterrenregen. Het rijtje namen dat mij zo als eerste te binnen schiet voor die ster zijn: Meliefste in Wolphaartsdijk, Rijks in Amsterdam, Tribeca in Heeze, Zout&Citroen in Oosterhout en restaurant Zeezout in Rotterdam.

'Zou het leuk vinden als ik 't mis heb'

Als ik nu zou wedden om een fles wijn, dan zou ik zeggen dat er dit jaar geen zaak is dat een tweede of derde ster krijgt…maar ik zou het heel erg leuk vinden als ik het mis heb en die fles voor deze ene keer aan mijn neus voorbij gaat.'

Marjon Prummel:
'Hopelijk wordt de jonge, veelbelovende garde bij Rijks en Meliefste beloond'

Ik hoop dat Michelin de jonge veelbelovende garde beloont: Joris Bijdendijk van Rijks in Amsterdam en Thijs Meliefste van Meliefste in Wolphaartsdijk.

'Het is ze gegund, maar vermoedelijk geen derde ster'

Ik denk niet dat Nederland een nieuwe derde ster krijgt uitgereikt, al gun ik het kanshebbers Jannis Brevet van Inter Scaldes en Richard van Oostenbrugge van Bord’Eau van harte.

DemianDemian van der Reijden:
'Hoop op Utrecht en dan denk ik aan Podium onder de Dom'

Ik verwacht dit jaar geen groot vuurwerk van Michelin, geen nieuwe 3e ster. Ja, dat Jan Sobecki bij Tribeca 1 (en waarschijnlijk 2) sterren krijgt, is geen verrassing. Net als misschien de tweede ster voor Joelia. Want we 'verliezen' met Chapeau! en Boreas 2 tweesterrenzaken in de lijst, dus daar is ruimte voor aanvulling. Misschien wel verrassende tweesterrenzaken, bijvoorbeeld Pure C? En wat gebeurt er met de wisselingen bij In de Molen en Onder de Linden?

'Rijks zal 'm wel krijgen'

In Amsterdam zullen er weer wat sterren bij komen, net als in kleine onbekende dorpjes in 'de provincie'. Die laatsten zijn zeer moeilijk te voorspellen, daar is Michelin meester in. Maar de Amsterdamse? Er wordt gehoopt op The Duchess, dat denk ik niet. Maar Rijks zal 'm wel krijgen. En ik hoop, als Utrechter, op eindelijk weer een ster in mijn stad. Dat kán Karel5 zijn, maar Podium onder de Dom maakt wat mij betreft meer kans.


Michael
Michael Simon:
'Inter Scaldes krijgt 'm eindelijk'

'Het was vorig jaar wellicht nog wel de grootste verrassing dat Michelin Joris Bijdendijk van Rijks in Amsterdam geen ster toekende. Ik gok erop dat hij dit jaar wel onderscheiden wordt. Verder krijgt ook Jan Sobecki een ster krijgt bij Tribeca, alhoewel sommigen denken dat hij wellicht direct twee sterren krijgt. Daarnaast noem ik Mos, ook in Amsterdam.

'Tweede ster voor Joelia'

Welk restaurant een tweede ster krijgt vind ik moeilijk, dat is vaak een verrassing, zie De Groene Lantaarn vorig jaar, zie ’t Nonnetje het jaar daarvoor. Ik laat me graag opnieuw verrassen. Maar als ik dan toch een naam moet noemen: Joelia. Laten we afsluiten met een keiharde voorspelling: Inter Scaldes krijgt dit jaar eindelijk de welverdiende derde ster…hoop ik.'