Eerste Pillows nieuwe stijl opent in Amsterdam

Eerste Pillows nieuwe stijl opent in Amsterdam

Pillows Anna van den Vondel - vroeger bekend als Sandton Hotel De Filosoof - opent 23 januari de deuren na een jaar verbouwen. Het is het eerste Pillows 'nieuwe stijl', komend jaar volgen er meer.

Pillows Hotels is onderdeel van International Hotel Management Group (IHMG), de nieuwe holding waar ook Sandton Hotels onder valt. Een flink deel van het Sandton portfolio moet de komende jaren worden omgebouwd tot Pillows.

'Het concept is ontstaan vanuit de gedachte en overtuiging dat een hotel geen kamerfabriek mag zijn, maar een community waar gasten in een persoonlijke en authentieke omgeving verblijven', vindt directeur Rogier Braakman. 'De gast bepaalt zelf wanneer hij eet en heeft de keuze van een volledige maaltijd tot kleine gerechtjes, en meerdere tussendoortjes gedurende de hele dag of nacht: clockless eating.'

Bekijk hier foto's van Pillows Anna van den Vondel

Living

'Vanaf het eerste moment dat we met de ontwikkeling van Pillows Anna van den Vondel begonnen, hebben we een persoonlijke, stijlvolle, maar tegelijkertijd ongedwongen en charmante sfeer als uitgangspunt genomen, waarbij de gastbeleving rondom de lounges wordt gecreëerd middels the Living', zegt Braakman. 'In the Living bieden we 24/7 gerechten en dranken aan, waaronder ook het ontbijt, dat in onze domestic kitchen voor het oog van onze gasten vers wordt bereid en wordt uitgeserveerd.'

Inchecken bij de receptie is niet meer nodig: in the Living spreekt de host de persoonlijke wensen en details met de gasten door. Het hotel wordt volledig cashless. Dat is veilig – dit hotel heeft al twee keer met een overval te maken gehad en veiligheid van medewerkers staat voorop – en ook praktisch: contant geld in huis betekent dat er een kassa en een kluis moeten zijn, dat iemand elke avond het geld moet tellen en afstorten.

700 euro per nacht

‘En met de prijzen die we hier hanteren, zal niemand de kamer contant afrekenen’, verwacht Braakman. Die prijzen kunnen in het hoogseizoen oplopen tot €700 per nacht, vermoedt hij. Ook in het restaurant kan straks niet cash worden afgerekend.

‘Pillows moet hightech zijn, maar je moet het niet zien. Wat ik bedoel is, alles wat we met techniek oplossen, moeten we doen omdat het praktisch is en omdat het gastcomfort ermee verbetert.’ Het gebeurt niet omdát het hightech is. Dus ja, cashless; ja, de kamer met de smartphone openen en ja, er komt een tablet op de kamer te liggen als guest compendium. Maar Braakman gaat geen robot neerzetten of een app maken om de lampen aan en uit te doen. Wel staat naast het bed een Tivoli-radio met bluetooth en beschikt de tv over streamingmogelijkheid. En naast het bed aan weerskanten internationale stopcontacten en usb-poorten.

Nobele eenvoud

De sfeer van Pillows Amsterdam Vondelpark moet warm en luxueus worden, maar wel met rustige kleuren en niet te veel opsmuk. ‘We noemen het nobele eenvoud, waarbij meubels en decoratie een ingetogen uitstraling hebben, maar wel van topkwaliteit zijn.’

Om de sfeer te benadrukken werden een eigen Pillows-geur en -muziekstijl ontwikkeld. Die zijn ook te koop via een webshop. Met de linnenleverancier is een eigen Pillows-dekbedovertrek ontwikkeld die niet hoeft te worden ingestopt en die ‘zweeft’ op het bed. ‘Het eerste wat ik een hotelkamer doe, is het dekbed lostrekken, dus ik wilde dat hier anders’, zegt Braakman.

Het interieur van Pillows Amsterdam Vondelpark is een eigen ontwerp van Sandton, in samenwerking met interieurarchitect Lot Sturm. Zwolle en Brussel worden ontworpen door Paul Linse, die onder meer ook restaurant Rijks in het Rijksmuseum tekende.

Vastgoed

In 2006 werd het vastgoed van dit hotel aangekocht door Sandton. Het exacte bedrag dat deze verbouwing kost, kan Braakman niet zeggen, maar voor deze verbouwing is meer dan €100.000 per kamer uitgetrokken. In de oude situatie draaide De Filosoof met 45 kamers 1,2 miljoen euro omzet. Braakman verwacht straks met 31 kamers 1,8 miljoen euro te halen.

De kamers zijn deels groter, maar de teruggang in aantal komt ook omdat de twee panden aan de overkant van de straat – waar ook kamers zaten – verkocht zijn. Wel hebben de kamers in de nieuwe situatie allemaal een Frans balkon of een erker. Op de begane grond is een flinke serre toegevoegd en in het souterrain zijn ook kamers gesitueerd, met een eigen terras.

De kamers bieden allemaal een Nespresso-apparaat, een bluetooth radio met wireless soundsystem, een zitje voor twee personen, linnengoed van Egyptisch katoen en een inloopdouche. Daarnaast is extra aandacht besteed aan de (geluids)isolatie van de kamers, waardoor gasten ook echt hun rust vinden in de drukke stad.

Vondelpark

Pillows Anna van den Vondel is gevestigd in drie aan het Vondelpark gelegen en verbonden herenhuizen daterend van eind negentiende eeuw. Na een restauratieperiode van anderhalf jaar, waarbij het 'oude' De Filossoof volledig werd gestript, is er ruimte gemaakt voor 31  hotelkamers.

Pillows Anna van den Vondel is het eerste hotel van het nieuwe Pillows-label, onderdeel van International Hotel Management Group (IHMG). In 2017 worden tevens de IHMG hotels in Deventer, Zwolle, Brussel en Gent naar dit nieuwe Pillows concept getransformeerd. IHMG wil daarnaast nieuwe Pillows Hotels openen op andere locaties in Nederland en in andere Europese landen de komende jaren.