Pascal Jalhay chef van hotel Eric Toren

Pascal Jalhay chef van hotel Eric Toren
Eric Toren in Hotel The Toren.

Pascal Jalhay, voormalig sterchef van Vermeer en La Rive, keert terug naar de topgastronomie. Hij wordt chef van een nieuw hotel van Eric Toren op De Dam in Amsterdam. Jalhay was de afgelopen twaalf jaar actief buiten de restaurantkeuken, de laatste jaren als creatief brein van cateraar Marfo.

Jalhay blijft culinair directeur van Marfo, naast zijn nieuwe functie in het Amsterdamse restaurant.

Pascal Jalhay wordt het ‘gastronomisch geweten’ van het restaurant (70 stoelen) dat in het nieuwe hotel van Eric Toren komt aan de Dam in Amsterdam, zo meldt een beknopte persverklaring. 'Het wordt een verlengde van het oude Vermeer,' zeggen bronnen rondom de chef. Het hotel - met slechts zestien kamers - komt in het gebouw van De Industrieele Groote Club.

Het restaurant wordt toegankelijk voor zowel hotelgasten als gasten van buitenaf. Er komt wel een exclusieve chefs-room, voor maximaal 14 gasten tegelijk. Het restaurant gaat lunch en diners doen.

Twaalf jaar geleden verliet Jalhay de keuken om meer tijd voor zijn gezin te hebben. Zijn kinderen zijn nu 12 en 15 jaar en volgens Jalhay kan hij nu zijn ‘culinaire hart weer volgen’.

Samen met Robert Braam, de rechterhand van Eric Toren, heeft Jalhay de afgelopen week de laatste details besproken en zij willen van deze unieke locatie een gastronomische hotspot maken voor zowel de suitegasten, maar uiteraard ook voor de gasten van buitenaf. Daarbij krijgt het restaurant een ‘Chef’s-room’; een uniek dining-concept voor maximaal 14 gasten.

Pascal Jalhay zal een jong en ambitieus keuken team gaan inspireren, opleiden en trainen voor zowel lunch als diner.

Pascal Jalhay
Archiefbeeld van Pascal Jalhay

Eveneens zal hij de menukaart voor het restaurant, het suitediner, het ontbijt en de private dining gaan samenstellen.

Pascal Jalhay zal daarnaast ook aanblijven als Culinaire directeur bij Marfo, waar hij zich vanaf maart 2017 specifiek heeft toegelegd op foodservice en hierdoor geen adviesfunctie meer heeft voor de vliegtuigmaatschappijen.

Hotel Eric Toren

Volgens het Parool wordt het nieuwe hotel van Eric Toren meer dan luxe. Er komt een butlerservice en een PA voor elke kamer. Nannyservice op afroep en gasten die een privéchauffeur nodig hebben of een eventmanager kunnen daar ook een beroep op doen.

Toren zegt in het Parool over de keuken: ‘Het wordt een 24 uurs-à-la-cartekeuken op sterrenniveau, met een chef die zijn sporen heeft verdiend en een brigade die hem kan bijhouden. Dit publiek wil verzorgd worden.’ De krant noemt het nieuwe hotel het ‘meest decadente hotel van de stad.’ Gasten die Toren voor ogen heeft zijn leiders van topbedrijven, rock- en filmsterren.

Eric Toren verkocht begin 2016 de aandelen van zijn succesvolle hotel The Toren in Amsterdam. Hij zou voor de nieuwe eigenaar een keten gaan opzetten van boutique hotels. Deze plannen zijn echter gestrand waardoor Toren zich kon richten op dit hotel op De Dam.

Pascal Jalhay

Pascal Jalhay
Pascal Jalhay

Pascal Jalhay (47) startte op zijn 21ste in restaurant Au Coin des Bon Enfants (Maastricht).  Vervolgens vertrok hij naar Scholteshof** in België, restaurant Excelsior* in Amsterdam en was hij van 1998 tot 2003 sous chef van La Rive** in het Amstel Hotel.  Daarna werd Pascal Jalhay executive chef bij restaurant Vermeer in het Barbizon Palace Hotel in Amsterdam.

Jalhay kookte er twee sterren en kreeg zijn tweede ster van Michelin direct het jaar na het verkrijgen van de eerste ster. Destijds een unicum van Michelin. Dit was toen nog nooit eerder gebeurd. Inmiddels heeft Richard van Oostenbrugge van Bord’eau deze prestatie ook achter zijn naam staan. Deze chef kreeg in 2013 zijn eerste ster en in 2014 zijn tweede.

Nieuws over Eric Toren