Bouw mega-hotel Maritim Amsterdam-Noord van start

Bouw mega-hotel Maritim Amsterdam-Noord van start
© Team V a visualisation by Zwartlicht

De bouw van het 579 kamers tellende Maritim Hotel is deze week gestart aan de Noordzijde van het IJ in Amsterdam. De twee Y-torens - één met congreshotel en één met appartementen verrijzen de komende jaren vlak naast de A'dam toren.

De aftrap van de bouw van de Y-torens waar het Maritim hotel in komt werd verricht door IES Immobilien, de Oostenrijkse ontwikkelaar van de Y-toren, loco-burgemeester van Amsterdam Erik van der Burg en Monika Gommolla, eigenaar van Maritim Hotels.

Maritim hotel

Maritim is het tweede mega-hotel wat momenteel in aanbouw is in Amsterdam. Naast de Rai wordt ook gewerkt aan nhow Amsterdam met 650 kamers, het grootste hotel van de Benelux. Met 579 wordt Maritim iets kleiner maar nog altijd fors.

De Y-torens worden 11o meter hoog, en zijn daarmee het derde hoogste gebouw van de stad. Beiden steken daarmee een eind boven de A'dam toren uit, die nu de skyline van Noord bepaalt.

50 jaar

Maritim heeft een huurcontract voor 50 jaar afgesloten en is dus van plan wel even te blijven. Naast de 579 kamers beschikt de hoteltoren straks over een congresfaciliteit tot 4000 personen, met twee ballrooms en verscheidene andere meetingzalen.

De oplevering van de torens is gepland voor 2020, bouwkosten bedragen 200 miljoen euro. De komst van Maritim werd in 2014 al aangekondigd, toen was nog sprake van opening in 2018.