Koffie Top 100 2017: de top 125 is bekend

Koffie Top 100 2017: de top 125 is bekend

De eerste ronde van de Koffie Top 100 is achter de rug en vandaag krijgt de top 125 het bericht dat ze door zijn naar de volgende ronde. Alle zaken die helaas niet door zijn naar de volgende ronde krijgen ook bericht. Ook de strijd om de publieksprijs gaat beginnen.

Voor het eerst was dit jaar de eerste ronde de vakjuryronde. Daarmee is de kwaliteit van de koffie nóg meer het uitgangspunt van de lijst geworden. Vanaf week 29 gaan in de tweede ronde de mystery guests  op pad om de top 125 uit de eerste ronde te bezoeken.

De drempel om door te gaan naar de volgende ronde lag bij een score van 53 procent van het maximale aantal punten. Daarbij moet worden genoteerd dat een score van 100 procent bijna uitgesloten is. De koffies worden beoordeeld volgens het internationale systeem van de SCA (Specialty Coffee Association), waarbij een zwarte koffie, een espresso en een cappuccino op een aantal criteria punten scoren tussen 0 en 6. Een score van 3 is daarbij het uitgangspunt, dus een bedrijf dat overal een 3 scoort (wat dus gemiddeld prima koffies betekent) haalt alsnog maar een score van 50 procent.

Een handvol bedrijven dat een score onder de 53 procent behaalde, heeft van de hoofdjury om uiteenlopende redenen een tweede kans gekregen. Zij worden een tweede maal bezocht door een vakjurylid.

Tweede ronde

De tweede ronde loopt tot 18 augustus. De score van de vakjury maakt 80 procent van de score uit, de beoordeling door de mysterty guest telt voor 20 procent mee. Als na 18 augustus de ranglijst is opgemaakt krijgen alle bedrijven die een plek in de Koffie Top 100 2017 hebben bemachtigd daar bericht van.

De top van de lijst wordt in de finaleronde bezocht door de hoofdjury, die bestaat uit:

  • Joost Leopold van De Koffieschool
  • Bart Deprez van het Belgische Viva Sara
  • Ronald Huiskamp van H-Hospitality
  • Nicky Maas van De Blonde Pater
  • Ron de Wit van Ron's Coffee
  • Gerben Engelkes van Black & Bloom (winnaar van de Koffie Top 100 2016 en daarom éénmalig gast-hoofdjurylid)
  • Demian van der Reijden van Misset Horeca.

Publieksprijs

Alle bedrijven die door zijn naar de 2e ronde ontvangen binnenkort een pakket voor de publieksprijs. Met deze stickers en tafelkaarten kunnen de bedrijven hun gasten motiveren op hen te stemmen via de speciale Facebook stemapplicatie die binnenkort live gaat.

De afgelopen drie jaar won Doppio Espresso Amsterdam VU de publieksprijs, maar zij hebben aangegeven zich dit jaar niet in de strijd te mengen en iemand anders de prijs te gunnen.