Ondernemer hippe kokskleding wint Amsterdamse ondernemersprijs

Ondernemer hippe kokskleding wint Amsterdamse ondernemersprijs

Bianca van der Lee van Chaud Devant heeft de 10e editie van de Amsterdamse Ondernemersprijs 2017 gewonnen. Van der Lee begon in haar studententijd met een eenmanszaakje in de Pijp en verovert nu de wereld met trendy kokskleding. Ze is in tien jaar tijd de eerste vrouwelijke ondernemer die deze prijs wint.

Het idee voor de hippe kokskleding ontstond zo’n twintig jaar geleden toen Van der Lee een bijbaan had in een restaurant. Toen de kok op een avond uit zijn broek scheurde, verbaasde Van der Lee zich over het ouderwetse model van de broek. Ze kocht wat stoffen op de Albert Cuypmarkt en ontwierp een koksbroek in jeansmodel. Het betekende het begin van het merk Chaud Devant, dat verwijst naar een kreet uit de Franse keuken en betekent ‘Aan de kant, ik heb iets heets in mijn handen.’

Koksbroek in jeansmodel

Twintig jaar later is Van der Lee uitgegroeid tot een serieuze speler op de Europese markt en actief in meer dan twintig landen. Op het hoofdkantoor in Amsterdam werken ruim 30 mensen. Ook werken twaalf medewerkers in een sociale werkplaats. Van der Lee maakte indruk op de vakjury met haar totaal assortiment aan kokskleding, waarbij ze alles zelf ontwerpt en produceert onder een eigen label. Haar kleding wordt door top chef-koks gedragen, die ook optreden als ambassadeur van haar bedrijf.

Amsterdamse Ondernemersprijs

Van der Lee werd door een vakjury en door 1.500 ondernemers in de RAI gekozen uit een top 3 van finalisten. Andere finalisten waren Dennis de Borst van snackbarketen FEBO en Sander Lusink van maatpakkenimperium Oger.

De Amsterdamse Ondernemersprijs is de beloning voor de Amsterdamse ondernemer die uitblinkt in creatief en innovatief ondernemerschap. De prijs werd voor de tiende keer uitgereikt op initiatief van de gemeente Amsterdam, MKB-Amsterdam, Rabobank, Het Parool, De Ondernemer en Marktlink. Met maar liefst 91 aanmeldingen streden nooit eerder zoveel ondernemers voor de titel Amsterdamse Ondernemer van het jaar.

Chaud Devant ontwikkelde in samenwerking met Michelin ook professionele werkschoenen voor in de keuken. Meer dan een jaar is er intensief gewerkt aan het schoeisel.