De Gulle Smid: Nieuwe naam en eigenaren voor De Gulle Waard

De Gulle Smid: Nieuwe naam en eigenaren voor De Gulle Waard

De Gulle Waard in Winterswijk opent op 10 juni haar deuren als De Gulle Smid. De nieuwe eigenaren van het landelijk bekende restaurant zijn Marcel Smid en Judy Kesnar. De Gulle Smid gaat 'back tot basic' en richt zich met een toegankelijke kaart op een brede doelgroep: van gezinnen tot sportieve fietsers.

De Gulle Waard was altijd al dé locatie waar Marcel Smid van droomde: ‘Al jaren droomde ik van een horecagelegenheid zoals De Gulle Waard. Ik kom uit Winterswijk en heb er zo vaak op het terras gezeten. Als de zon doorbreekt, weet je niet wat je ziet. Het is een prachtige plek.’ Dat deze droom nu uitkomt, noemt Smid ‘Echt te gek!’. Smid en zijn partner Judy Kesnar krijgen op 1 mei de sleutel van de zaak. De opening van De Gulle Smid staat gepland voor 10 juni.

Toegankelijk en gezellig restaurant

Het plan is om ‘terug naar af’ te gaan met De Gulle Smid. ‘Ik kán en wil het niveau van Nel (Schellekens, red.) niet halen. Ik wil heel graag de tijd terugbrengen zoals ik die zelf hier heb meegemaakt. Een fijn terras, waar je plaatsneemt als gezin voor een kopje koffie, waar de kinderen in de speeltuin spelen en waar je besluit tóch een hapje te eten. Omdat je er zo lekker zit.’ Een toegankelijk restaurant dus, waar betaalbare gerechten van goede kwaliteit op de kaart staan. ‘Het draait om genieten en gezelligheid. Het mensen naar de zin maken, zit in ons bloed’, zegt Smid.

De Gulle Waard is landelijk bekend als restaurant dankzij het thema ‘0% waste, 100% taste’. Dat blijft niet zo: ‘Ik ben absoluut tegen verspilling, maar Nel gaat daar heel ver in. Ik heb daar de capaciteit niet voor en wil vooral gewoon lekkere dingen maken.’ Samenwerkingen met lokale boerderijen en producenten staan bovenaan het prioriteitenlijstje van de nieuwe eigenaren. Smid gaat zelf in de keuken aan de slag, ‘maar wel ondergeschikt aan de chef’. De ondernemer is nog op zoek naar minimaal twee koks.

Kleine aanpassingen voor de opening

Aan de keuken zelf hoeft niet veel te gebeuren, want die is volgens Smid ‘tiptop in orde’. Voor de opening worden de toiletgroepen aangepakt. ‘Op de lange termijn hebben we meer plannen. Het dak moet er bijvoorbeeld af, want er moet een dakbeschot komen. Dat is er nu niet, je kijkt direct tegen de pannen aan. Uiteindelijk komen de oude pannen er weer op, want het karakter van het pand uit 1934 willen we graag behouden.’

Lees ook: 'Restaurant De Gulle Waard sluit'

Smid stopt met showbizzcarrière

Smid is bekend van zijn rollen (zang en regie) in musicals zoals Les Miserables, Titanic en Aida en werd tweemaal genomineerd voor een musical award. ‘Daar ga ik afscheid van nemen. Na 25 jaar in dit vak wil ik simpelweg genieten van een wijntje op mijn terras. Ik ben momenteel nog aan het regisseren, maar als dat klaar is dan gaat dit boek dicht.’ Marcel Smid is de broer van bekende zanger Ernst-Daniël Smid.

Nel Schellekens

Schellekens heeft unieke plannen

De Gulle Waard heeft precies een jaar te koop gestaan. Nel Schellekens is heel blij met de verkoop: ‘Het is ontzettend fijn dat Marcel en Judy hetzelfde gaan doen als wij 25 jaar geleden en dat ze dezelfde potentie zien als wij. Ze hebben bovendien dezelfde liefde voor deze plek’. De verkoop betekent ook dat Schellekens met haar activiteiten gaat verhuizen naar een andere locatie in dezelfde regio. ‘De Achterhoek heeft mijn hart gestolen en is mijn culinaire schatkamer. Ik ben bezig met ontzettend gave plannen, maar daarover kan ik nu nog niets loslaten. Eén ding is zeker, ik ben nog niet klaar en wat ik ga doen is bijzonder en uniek.’