Wijn-spijscombinaties Edwin Raben en Ruben van Dieten voor Goût de France

Wijn-spijscombinaties Edwin Raben en Ruben van Dieten voor Goût de France

Op 21 maart nemen 3000 restaurants in 150 landen deel aan het evenement Goût de France om daarmee de Franse gastronomie te vieren. In Nederland doen 19 restaurants mee.

Het evenement wordt georganiseerd door het Franse ministerie van Europa en Buitenlandse Zaken en chef-kok Alain Ducasse. Het is geïnspireerd op ‘Diners d’Epicure’, het initiatief van Auguste Escoffier  in 1912 om hetzelfde menu, op dezelfde dag, in meerdere steden ter wereld voor zoveel mogelijk gasten te serveren.

Tegenwoordig koken chef-koks wereldwijd een diner als eerbetoon aan de Franse Keuken. Het doel is om de Franse levensstijl en Franse regionale producten te laten zien. De Franse gastronomische maaltijd is immers opgenomen in Unesco’s lijst van immaterieel cultureel erfgoed van de mensheid.

Het Goût de France-menu bestaat uit een aperitief met borrelhapje, een voorgerecht, een of twee hoofdgerechten, een kaasplateau en een dessert, waarbij Franse wijnen en champagnes worden geserveerd.

Restaurants kunnen deelnemen

Edwin Raben

Restaurants die willen meedoen, kunnen zich online inschrijven. Daar moeten ze een Frans gastronomisch menu presenteren met verse en regionale seizoensproducten. De lijst van deelnemende chef-koks wordt goedgekeurd door een internationaal selectiecomité van chef-koks.

De Nederlandse restaurants die meedoen zijn: Bridges/The Grand*, Brasserie Van Baerle, Le Baravin, L’invité le Restaurant, Landhuishotel & Restaurant de Bloemenbeek*, Floc, Restaurant de Tapperij, Restaurant Publique, Boas, Het pakhuis In Vino Veritas, Hotel-Brasserie Le Bon Apart, De Blankenborgh, Brasserie FLO, Posthoorn*, Vesters, De Zon Hotel & Restaurant, Parkheuvel**, Hotel & Brasserie de Zwaan en La Provence.

Tijdens deze vierde editie van Goût de France zal speciaal aandacht zijn voor Franse wijnen en gedistilleerde dranken en voor producten uit de regio Nouvelle-Aquitaine. Tijdens het evenement wordt samengewerkt met koksopleidingen en hotelscholen.

Wijn-spijs van Edwin Raben en Ruben van Dieten

Ruben van Dieten
Ruben van Dieten

De aftrap van Goût de France vond plaats in Hotelschool The Hague (campus Amsterdam). Sommelier Edwin Raben, vier keer uitgeroepen tot Beste Sommelier van Nederland en werkzaam geweest bij toprestaurants, stond voor de uitdaging bij zes gerechtjes bijpassende wijnen te serveren. Raben: ‘Dat was best lastig, omdat ik de gerechten niet kon proeven. Ik moest puur op basis van de ingrediënten en recepturen een keuze maken. Daarbij heb ik gekozen voor bijzondere wijnen’.

De gerechten werden bereid door chef de cuisine van de Franse Residentie in Den Haag Ruben van Dieten. Van Dieten is na zijn avontuur met Bib-Gourmand restaurant Brasserie NL nu werkzaam voor de Franse ambassade. Met zijn Frans-Mediterrane kookstijl in een modern jasje, respecteert Ruben de kunst van de klassieke keuken, maar altijd met een knipoog naar culinaire innovaties.

Kijk hieronder voor de gerechten en wijnen: