Koen Bakker de eerste SVH Meester-horecaondernemer

Koen Bakker de eerste SVH Meester-horecaondernemer

Koen Bakker, eigenaar van Het Hooihuis in Roosendaal, is geslaagd voor zijn Meesterproef en is daarmee de eerste SVH Meesterhorecaondernemer van Nederland.

Met deze nieuwe meestertitel wordt de hoogste graad van vakbekwaamheid op het gebied van ondernemen in de horeca geborgd. De Meesterproef nam twee dagen in beslag, om zo voldoende tijd te hebben om alle aspecten van het runnen van een onderneming in de proef te kunnen beoordelen. De proef werd afgenomen door drievoudig SVH Meester Paul van Oers van Hotel Management School Maastricht track Foodservice, namens Koninklijke Horeca Nederland ondernemers Hajé de Jager en Robèr Willemsen (voorzitter KHN), Ricardo Eshuis. directeur SVH en Hanneke Westland (Secretaris SVH Meestertitels van SVH).

Intensief traject

De commissie kijkt terug op een mooi en intensief traject dat bestaat uit gesprekken met de Commissie Meesterproef, het overleggen van talloze cijfers en zijn visie op ondernemerschap, goed werkgeverschap en gastvrijheidsconcepten. Onderdeel van het traject is een mystery visit waarin de dagelijkse bedrijfsvoering in kaart wordt gebracht. Uit alles bleek steeds wat een vakman Koen Bakker is. Dat werd eerder dit jaar nog eens onderstreept toen Het Hooihuis Beste Leerbedrijf Horeca 2017-2018 werd.

‘De Meesterhorecaondernemer is een ondernemer die je in een horecabedrijven hoopt te vinden. Deze titel gaat werkelijk dwars door hele branche. Dat er nu sinds de lancering van de titel op de Horecava 2016 een eerste Meesterhorecaondernemer is geslaagd voor de Meesterproef draagt bij aan het gezamenlijke doel dat we hebben in de horeca: het stimuleren van goed werkgeverschap en goed ondernemerschap. Deze titel laat zien dat succesvol ondernemerschap vraagt om durf om van operationeel denken en werken in een zaak toe te groeien naar het neerzetten van een strategie. Koen heeft dit als selfmade man in de afgelopen jaren gedaan door zichzelf te dwingen die stap te zetten,’ aldus Ricardo Eshuis, directeur van SVH.

Een eer

De nieuwbakken Meester Koen Bakker vindt het een eer op de eerste Nederlandse SVH Meesterhorecaondernemer te zijn: 'Ik ben niet dit traject ingegaan voor een titel of een speldje, maar juist om mee te helpen het ondernemerschap in Nederland te stimuleren en de horeca te helpen nog aantrekkelijker te worden als werkgever. Als ondernemer ben je nooit klaar en zoek je altijd naar verbeteringen met als doel een blije gast en een blije medewerker.'

Voorzitter van de examencommissie Paul van Oers is erg onder de indruk van de eerste Meester: 'Van vin de pays naar Grand cru! Verleiden, verrijken, verwonderen en verrassen staat centraal in het Hooihuis. Koen Bakker en zijn medewerkers maken gewone gastronomie weer heel bijzonder.'

Robèr Willemsen ziet Bakker als een 'ondernemer die uitstekend inspeelt op de grote uitdagingen in de huidige markt, middels een toekomstbestendig en duurzaam personeelsbeleid en door consequent met zijn team te blijven focussen op rendement.'

SVH Meestertitels

De nieuwe titel is de zesde titel naast de vijf al bestaande SVH Meestertitels die SVH namens de branche beheert: SVH Meestergastheer, SVH Meesterijsbereider, SVH Meesterkok, SVH Meesterschenker en SVH Wijnmeester. Nederland heeft op dit moment 285 SVH Meesters verdeeld over de zes SVH Meestertitels (SVH Meestergastheer, Meesterhorecaondernemer, Meesterijsbereider, Meesterkok, Meesterschenker en Wijnmeester).