Tweede Taste Summit van Peter Klosse in teken van 'Vital Food'

Tweede Taste Summit van Peter Klosse in teken van 'Vital Food'

Bewerkt voedsel is de kern van de wereldwijde gezondheidsproblematiek en bewustwording daarvan is een eerste stap naar een gezondere samenleving. Dat is het hoofdthema van TasteE Summit, het gastronomisch congres dat plaatsvindt op dinsdag 9 oktober in MECC Maastricht. Peter Klosse is de drijvende kracht achter het congres.

Initiatiefnemer Peter Klosse: ‘Gelukkig begrijpen steeds meer mensen dat we anders moeten gaan eten, maar we zijn er nog lang niet. Met dit congres willen wij meer bewustwording creëren over wat er allemaal gebeurt in de processing van voedsel. Uiteraard zullen we ook laten zien hoe we lekker en gezond kunnen eten met échte producten van het land.’

Onder de noemer ‘Vital Food’ werpen verschillende internationale foodprofessionals tijdens de tweede Taste Summit hun kritische blik op ongezond, bewerkt voedsel en geven zij uitleg over het belang van eerlijke, gezonde producten.

Het congres vindt plaats op dag twee van horecavakbeurs BBB Maastricht/ Folie Culinaire en wordt georganiseerd door BBB Maastricht en Hotel Management School Maastricht. Klosse is hier lector gastronomie. In de zomer van 2017 vond de eerste editie van Taste Summit plaats. 

Taste Summit presenteert een indrukwekkende line-up van sprekers die in verschillende sessies hun kennis delen met de aanwezige horeca professionals. Zij geven hun visie op de huidige voedselindustrie en de gezondheidsrisico’s van Ultra Processed Food.

Carlos Augusto Monteiro

Zo uit de Braziliaanse voedingswetenschapper Carlos Augusto Monteiro zijn zorgen over de wereldwijd stijgende consumptie van sterk bewerkt fabrieksvoedsel, waar essentiële voedingsstoffen zoals vitamines en mineralen vaak missen. Deze voedingsmiddelen leveren een belangrijke bijdrage aan de toename van allerlei welvaartsziekten zoals obesitas, diabetes type 2, hart- en vaatziekten en sommige vormen van kanker. Monteiro deed onder andere onderzoek voor de World Health Organization (WHO) en is schrijver is van de Braziliaanse voedingsrichtlijnen voor onbewerkt voedsel.

Taste Summit bespreekt de volgende stappen naar een gezondere samenleving:

  • Wat is gezond eten? – Carlos Augusto Monteiro
  • Hoe kijkt de consument naar eten & drinken en hoe kan je hierop inspelen? – Thimus, Neuroscience & Consumer Biometrics
  • Welke initiatieven zijn er al actief? – Albert Kooy en Frank Fol
  • Hoe en wat verandert er in het systeem voor boeren, leveranciers en overheid? – Provincie Limburg - Gedeputeerde Landbouw en Natuur Hubert Mackus & Diverzio – Koen Nouws Keij
  • Wat is het belang van smaak in alle elementen? - Peter Klosse

Peter Klosse

‘Smaakprofessor’ Peter Klosse kent de voedselwereld van binnenuit. Hij is sinds 1986 eigenaar van Hotel de Echoput en in 2004 promoveerde Klosse aan de Universiteit van Maastricht met zijn proefschrift over smaak en smaakclassificatie. Klosse deed jarenlang onderzoek naar de wortels van de gastronomie en richtte in 1991 de Academie voor Gastronomie op om zijn kennis op gebied van wijn-spijs over te dragen aan chefs en sommeliers.

Klosse schreef al vele boeken over smaak en koken, is lector Gastronomie bij de Hotel Management School Hogeschool Zuyd in Maastricht en spreekt regelmatig op congressen en symposia in binnen- en buitenland. Hij schreef zelfs een  spannende roman waarin voeding centraal staat. 


>> Niets meer missen van Misset Horeca?