Fijnste Franse Restaurant en Italië Restaurant van het Jaar 2018

Fijnste Franse Restaurant en Italië Restaurant van het Jaar 2018

Het Fijnste Franse Restaurant van Nederland 2018 is Bouchon du centre uit Amsterdam. Risto Enoteca PepeNero uit Amsterdam werd verkozen tot Italië Magazine Restaurant van het Jaar 2018. Beide prijzen werden maandag 24 september uitgereikt in het Hilton Hotel in Amsterdam.

De Franse consul-generaal in Nederland, Anne Genoud, reikte de prijs voor het Fijnste Franse Restaurant uit aan Hanneke Schouten, de eigenaresse van Bouchon. Het is de achtste keer dat de prijs werd uitgereikt.

Juryvoorzitter Tom Kellerhuis uit het juryrapport citeerde: ‘Als je eenvoudig en klassiek Frans wilt eten, bestaat er geen beter adres dan dit. Van de charcuterie maison tot de brandade: alles is hartverwarmend lekker en wordt met een enorme glimlach geserveerd.’

Italië Magazine Restaurant van het Jaar

Risto Enoteca PepeNero uit Amsterdam werd verkozen tot Italië Magazine Restaurant van het Jaar 2018. Juryvoorzitter Roberto Payer over de winnaar: “PepeNero biedt gasten een warm Italiaans bad. Er wordt goed gekookt, de bediening is volledig Italiaans en je wordt er onthaald als een verloren gewaande zoon.” De Italiaanse ambassadeur in Nederland Andrea Perugini, overhandigde de prijs aan de eigenaren van het restaurant.

Publieksprijzen

Ook werden er publieksprijzen uitgereikt, aan Ferdinand’s uit Dordrecht en Cantina di David uit Utrecht waarvoor lezers van Leven in Frankrijk respectievelijk Italië Magazine met overweldigende meerderheid kozen. Zij kregen een plaquette uitgereikt.

De twee professionele jury’s stelden ieder een shortlist samen van tien genomineerde restaurants en namen er kritisch de proef op de som.

Jury Fijnste Frans Restaurant

De jury van de prijs voor het Fijnste Franse Restaurant van Nederland bestond uit juryvoorzitter Tom Kellerhuis, (culinair) journalist met een koksbuis (hoofdredacteur HP de Tijd); Alain Caron, cuisinier van Franse origine, tv-kok en auteur van culinaire boeken; Mara Grimm, culinair journalist, auteur van kookboeken en parttime woonachtig in Parijs en Cathelijne van Vliet, hoofdredacteur van Leven in Frankrijk.

Jury Italiaans Restaurant

De jury voor het Italië Magazine Restaurant van het Jaar bestond uit juryvoorzitter Roberto Payer, voorzitter van de Italiaanse Kamer van Koophandel en de Ospitalità Italiana (keurmerk voor Italiaanse restaurants buiten Italie), Pieter J. Bogaers, culinair journalist, epicurist en beheerder van de niet-commerciële website BijzondereRestaurants.nl en Paul van Eijndhoven, hoofdredacteur van Italië Magazine.

De juryprijs bestaat uit een plaquette en een uitgebreide reportage in de volgende edities van Leven in Frankrijk en Italië Magazine. Deze tijdschriften riepen de awards in 2011 in het leven.

Beide magazines zijn uitgaven van Credits Media te Amsterdam, tevens uitgever van Méditerranée en Hollands Glorie. In Duitsland verschijnen van Credits Media Italien Magazin en Frankreich Magazin.

Fotografie van Friso Boven 

>>> Brasserie Flo Fijnste Franse Restaurant 2016

Publieksprijs Fijnste Franse Restaurant

Van links naar rechts: team Ferdinand’s met uiterst rechts eigenaren Peter Gorissen, Annemarie Schepman en jurylid Alain Caron.

Vakjury prijs Fijnste Franse Restaurant

Van links naar rechts: winnaar Hanneke Schouten van Bouchon du centre, Anne Genoud (Franse consul-generaal in Nederland), juryleden Alain Caron en Mara Grimm.

Publieksprijs Italië Restaurant van het Jaar

Van links naar rechts: hoofdredacteur Paul van Eijndhoven met chef Angelo Colombo en het team van Cantina di David.

Vakjury prijs Italië Restaurant van het Jaar

Rechts: winnaar Marco Spina van Risto Enoteca PepeNero, midden: Andrea Perugini (Italiaanse ambassadeur in Nederland)