Menno Post toegetreden tot Les Patrons Cuisiniers

Menno Post toegetreden tot Les Patrons Cuisiniers

Chef Menno Post van Olivijn in Haarlem is lid geworden van Les Patrons Cuisiniers. De sterchef is geïnaugureerd tijdens het Jaardiner van het culinaire samenwerkingsverband op zondag 27 januari 2019 in Rotterdam.

Menno Post is een van de 22 chefs die zijn aangesloten bij Les Patrons Cuisiniers in Nederland. Hij bevindt zich in het gezelschap van onder meer Erik van Loo, Jarno Eggen, Martin Kruithof en Edwin Vinke. Menno Post laat weten dat hij het als een 'enorme eer' ziet om toe te treden tot Les Patrons Cuisiniers. 'Ik ben trots. Bij de Patrons zitten veel fijne collega's en dit voelt als een warm bad. Ik heb nu sparringpartners waar ik altijd bij terecht kan. Dat clubgevoel en die saamhorigheid vind ik toch wel heel fijn.'

Cees Helder

Tijdens het gala trad Cees Helder af als voorzitter en hij werd tegelijkertijd benoemd tot erelid van de culinaire vriendenclub. Helder was in 1991 een van de oprichters van de Patrons.  De voorzittershamer ligt nu in handen van Frank Visser (SVH, Heineken, Miele, Royaan).

Twee leden weg

Toine Hermsen en Johan van Groeninge hebben afscheid genomen van de Patrons. Hermsen: 'Later dit jaar zal mijn nieuwe restaurant, Toine Hermsen Cuisinier, Le Jardin des Copins, geopend worden en daar heb ik momenteel mijn handen vol aan. Hierdoor kan ik te weinig betekenen voor de Patrons en heb ik om die reden besloten me terug te trekken. Al sluit ik mijn terugkeer in de toekomst zeker niet uit, want het blijft een hele mooie club mensen!’

Van Groeninge (Patron sinds 1996): 'Ik ben ondertussen 61 geworden en maak al tweeëntwintig jaar deel uit van deze bijzondere club. Nu ook Cees en Toine het stokje doorgeven, leek dit mij een gepast moment om ook op te staan en ruimte te maken voor de nieuwe generatie.'

Leden Les Patrons Cuisiniers 2019

Jef Schuur - Bij Jef, Texel
Lucas Rive - Lucas Rive, Hoorn
Martin Kruithof - De  Lindenhof, Giethoorn
Jarno Egggen - De Groente Lantaarn, Zuidwolde
Lars van Galen - 't Lansink, Hengelo
Erik De Mönnink - De Swarte Ruijter, Holten
André van Alten - La Provence, Driebergen-Rijsenburg
André van Doorn - Kasteel Heemstede, Houten
Karl van Baggem  – Opbuuren, Maarssen
Wilco Berendsen – De Nederlanden, Vreeland
Aegon van Hoof - Mos Amsterdam, Amsterdam.
Menno Post  – Olivijn Haarlem
Marcel van der Kleijn - Calla's Den Haag
Erik van Loo – Parkheuvel Rotterdam
Jos Grootscholten - Perceel, Capelle aan den IJssel
Thijs Meliefste  – Meliefste Wolphaartsdijk
Edwin Vinke  - De Kromme Watergang Hoofdplaat
Yuri Wiesen - Restaurant Wiesen Einhoven
Soenil Bahadoer  - De Lindehof Nuenen
René Brienen  - Brienen aan de Maas, Well (Limburg)
Eric Swaghoven - Valuas, Venlo
Henk Savelberg - Savelberg Bangkok, Thailand

Trouwe gasten belonen

Gasten die een bezoek brengen aan meerdere Patron-restaurants krijgen hiervoor een beloning. Als ze bij hun bezoek een handtekening vragen in de patrons-gids en ze doen dit bij tien verschillende chefs ontvangt de gast een Magnum Billecart Salmon Champagne. Bij twintig handtekeningen van twintig verschillende Patrons levert dit een ticket op voor twee personen voor het Grand Gala van volgend jaar.

Dit jaar gaan enkele Patron-chefs voor het eerst ook koken voor gasten op Mallorca. Gasten kunnen met een chef vier dagen verblijven in een luxe villa. Samen inkopen doen, voorbereidingen treffen in de keuken en natuurlijk ontbijten en dineren met de chef behoren tot de opties.

Over de Patrons

Op 14 oktober 1991 richtten Toine Hermsen, Henk Savelberg, John Halvemaan, Cees Helder, Constant Fonk, Maartje Boudeling, John Kern, Emmanuel Mertens en Paul Fagel Les Patrons Cuisiniers op. Deze negen founders, stuk voor stuk gepassioneerde vakmensen, waren het er unaniem over eens dat het vakmanschap, de culinaire creativiteit en de kwaliteit van gastronomie in Nederland naar een hoger niveau gebracht konden worden. Cees Helder bleef tot januari 2019 verbonden aan de club. Hij nam toen afscheid als voorzitter van de patrons.

24H Chefs

Op 17 februari 2019 tussen 23:00-00:00 staat Menno Post van Olivijn in de keuken van 24H Chefs om geld op te halen voor het Rode Kruis.