Sligro neemt De Kweker in z'n geheel over

Sligro neemt De Kweker in z'n geheel over

Sligro Food Group neemt de aandelen van Wheere BV over. Daarmee wordt Sligro eigenaar van levensmiddelengroothandel De Kweker, Vroegop AGF en transportbedrijf LAJ Duncker.

Dit heeft Sligro dinsdag 7 mei bekendgemaakt. Het is niet voor het eerst dat beide partijen zaken doen. Drie jaar geleden nam Sligro al de groothandelsactiviteiten van De Kweker in Purmerend en op Texel over. Bij de huidige  overname zijn 450 werknemers betrokken.

De Kweker Amsterdam

De overname versterkt de positie van Sligro in Amsterdam sterk. De Kweker is met een zelfbedieningsgroothandel namelijk gevestigd op het Food Center Amsterdam (‘de groothandelsmarkt’) en richt zich voornamelijk op de restauratieve horeca in de stadsregio Amsterdam.

Deze zelfbedieningsgroothandel zal in de toekomst vanuit dezelfde positionering actief blijven en de naam De Kweker blijven gebruiken. Ook heeft de Kweker twee bezorgservicegroothandels in Amsterdam. Daarmee zette De Kweker in totaal in 2018 €131 miljoen om.

Bezorging naar de horeca vindt deels plaats vanaf het Food Center Amsterdam en deels vanuit die twee daarvoor ingerichte bezorgservicegroothandels. Deze bezorgserviceactiviteiten alsmede de bezorgactiviteiten in Noord-Holland zullen worden geïntegreerd in de bestaande bezorgoperatie van Sligro BS Amsterdam, zodra deze qua oppervlakte is uitgebreid.

De huidige en toekomstig beschikbare ruimte voor bezorgactiviteiten op het Food Center Amsterdam kan daarmee worden aangewend voor verdere groei in binnenstedelijke distributie.

Vroegop AGF gaat weer in verkoop

De zelfbedieningsgroothandel blijft de huidige activiteiten voortzetten onder de naam De Kweker. De bezorgactiviteiten worden geïntegreerd in de operatie van Sligro in Amsterdam. Transportbedrijf LAH Duncker biedt Sligro Food Group de mogelijkheid voor het eerst een deel van zijn transport in eigen beheer te gaan doen.

Voor Vroegop AGF geldt dat deze tak niet past in de focus van Sligro en verlieslatend is. Na afronding van de overname gaat de nieuwe eigenaar weer op zoek naar een koper voor de agf-groothandel.

Marktaandeel Sligro groeit

Hoeveel Sligro betaalt voor de overname wordt niet bekendgemaakt. Het marktaandeel op de markt voor foodservice neemt door de transactie met 1,5 procent per jaar toe.

Koen Slippens van de groothandel: ‘Met de overname  gaat een lang gekoesterde wens in vervulling. Een prachtig bedrijf met een sterke positie in de stad Amsterdam. Daarnaast biedt De Kweker ook de nodige elementen die wij kunnen toepassen bij Sligro zelfbedieningsgroothandels in andere grote steden. Dus stap voor stap op weg naar een mooie mix van de sterke onderdelen van beide formules, waarbij we zuinig zullen zijn op de unieke positie op de Amsterdamse groothandelsmarkt.’

'Beste kans De Kweker '

Ook de topman van Wheere, Pieter Vroegop, is blij met de transactie. ‘Door de verkoop aan een sterke partij, met het voornemen van Sligro om maximaal gebruik te maken van de sterke elementen van De Kweker, is de beste kans geschapen haar opgebouwde positie door te geven. De klanten op het Food Center zullen daardoor op dezelfde wijze bediend blijven. Tevens is de werkgelegenheid hiermee het beste gediend.’