27 procent gaat voor vijftig tot honderd euro per maand uit eten in een of meerdere restaurants. Daarnasat is er nog een groep mensen waarvan uit eten gaan een hobby is en die hier fors meer geld aan uitgeven. 19 procent heeft een budget voor eten in een restaurant van honderd tot driehonderd euro per maand en dus nog eens 7 procent meer dan driehonderd euro.
Dit blijkt uit onderzoek van Lightspeed, leverancier van kassasystemen voor retailers en horecaondernemers.
Hetzelfde restaurant
Het onderzoek is uitgevoerd onder duizend Nederlanders en belicht gewoontes rondom uit eten gaan. Naast de bestede bedragen laat het zien dat maar liefst vijftien procent van de Nederlanders bijna altijd bij hetzelfde restaurant eet. Ook wordt duidelijk dat eetcafés en fine dining restaurants het populairst zijn: respectievelijk 41 procent en 34 procent van de Nederlanders eet daar het vaakst.
Weer maakt geen verschil in restaurantkeuze
Bij het maken van de restaurantkeuze laat de gemiddelde Nederlander (36%) zich het meest beïnvloeden door het type gezelschap waarmee zij opstap gaan. Ook het besteedbare bedrag speelt bij veel een rol (21%). Voor de keuze maakt het amper uit of het regent of dat de zon schijnt: slechts 7 procent laat zich beïnvloeden door het weer.