Schilo van Coevorden kookt ter ere van vijf jaar Taiko met internationale topchefs

Schilo van Coevorden kookt ter ere van vijf jaar Taiko met internationale topchefs

Schilo van Coevorden kookt ter ere van vijf jaar Taiko met vijf internationale topchefs die hem inspireren. De eerste was de Spaanse chef Albert Adrià. Hierna volgen nog de Japanse chef Hisato Hamada, de Franse driesterrenchef Gérald Passédat en de Britse chef Bobby Geetha. De laatste in de rij maakt Van Coevorden later bekend.

Schilo van Coevorden viert het vijfjarig bestaan van Taiko, in Conservatorium Hotel Amsterdam, met een serie ‘four hands dinners’ met vijf van zijn grootste internationale innspiratiebronnen.

Albert Adria, ooit bekend van restaurant El Bulli dat hij samen met broer Ferràn had en eigenaar van het gastronomische amusementspark El Barri (Pakta, Enigma, Hoja Santa, Tickets, Bodega 1900) mocht de serie samenwerkingen aftrappen.

Het eerste ‘Four Hands Dinner’ stond in het teken van de Nikkei cuisine, het beste van de Japanse en Mediterrane gastronomie. De chefs serveerden gerechten als ‘squid and panceta ibérica’, ‘tuna belly with caviar and crunchy canapé’ en ‘iced maracuya salad with pandan’.

'Albert Adrià’s baanbrekende creativiteit inspireert me om altijd een stapje verder te gaan’, zegt Van Coevorden. ‘Natuurlijk ben ik erg enthousiast dat Albert Adrià mijn twee favoriete landen, Japan en Spanje, samenbrengt in zijn restaurant Pakta. Ik ben trots om wederom de kans te hebben gekregen om met Albert samen te werken. De gebroeders Adrià zijn de peetvaders van al het creatieve koken, wat een enorme impact heeft op de culinaire wereld en daarbuiten. Ze hebben de baanbrekende creatieve kant van eten op de kaart gezet, die een hele generatie koks heeft gevormd, inclusief mijzelf.’

Hisato Hamada

In februari is het de beurt aan de autodidactische chef Hisato Hamada, mastermind achter de 180 dollar kostende sandwich ‘Wagyu katsu sandoen mede-eigenaar van het Japanse restaurantconcept Wagyumafia.

Met dat restaurant brengt Hisato Hamada een ode aan de Wagyu beef en geeft op een nieuwe manier vorm aan de traditionele Japanse keuken. ‘Ik vind het geweldig als er creatief omgegaan wordt met de traditionele Japanse keuken. Hoe goed ze ook zijn in het handhaven van traditie, de opwinding die Wagyumafia met zich meebrengt, komt van de creativiteit van een nieuwe generatie die ze vertegenwoordigen. Instagram speelt een grote rol voor Wagyumafia. Het is een weerspiegeling van onze huidige tijd’, zegt de Amsterdamse chef.

Gérard Passédat

Als derde kookt Van Coevorden met driesterrenchef Gérald Passédat, eigenaar van Le Petit Nice en volgens van Coevorden ‘s werelds beste vis-chef.

Bobby Geetha

Daarna komt topchef Bobby Geetha naar Taiko. Geetha is tegenwoordig als corporate executive chef van Asha’s verantwoordelijk voor 18 restaurants in Engeland en het Midden-Oosten.

Verrassing

De laatste chef in de serie van vijf houdt Schilo van Coevorden nog als verrassing en wordt later dit jaar bekend gemaakt.