GaultMillau eert Toine Hermsen met Lifetime Achievement-award

GaultMillau eert Toine Hermsen met Lifetime Achievement-award

Aan Toine Hermsen de eer een nieuwe prijs van GaultMillau in ontvangst te nemen. De chef krijgt de Lifetime Achievement award. Niet alleen voor zijn jaren als chef-kok maar met name voor zijn voorbeeldrol voor jonge chefs. Velen zijn door hem de culinaire wereld ingestapt en hij bracht veel toppers voort.

De nu 65-jarige Toine Hermsen maakte van 1980 tot 1990 furore als chef in het voormalige restaurant Prinses Juliana in Valkenburg. Hij wist indertijd het restaurant naar een van de hoogst geplaatste posities in de Nederlands Gastronomie te brengen. Aansluitend opende hij zijn eigen restaurant – met de naam Toine Hermsen – en ook daar heeft hij op het hoogste culinaire niveau van Nederland gepresteerd.

Veel van de huidige Nederlandse topchefs zijn voort gekomen uit de toenmalige keukens van Prinses Juliana of Toine Hermsen. Enkele grote namen die het vak mede geleerd hebben bij Toine zijn Hans van Wolde van voormalig Beluga, Margot Reuten van restaurant Da Vinci, Nico Boreas van Sabero en Erik van Loo van restaurant Parkheuvel.

De recepten van Hermsen hadden door de jaren heen altijd een klassieke basis maar hij was als geen ander in staat om ze te moderniseren en aan te passen. Eind maart 2018 nam Toine Hermsen na meer dan 25 jaar afscheid van zijn gelijknamige restaurant in hartje Maastricht. Destijds kondigde hij aan dat hij voornemens was in de toekomst nog een aantal dagen achter de kachel van zijn zogenaamde boerderijrestaurant te koken. Het punt van opening lijkt nabij en we kunnen niet wachten om binnenkort een keer aan te schuiven.

Gault&Millau dankt Toine Hermsen voor de vele mooie culinaire jaren als chef maar vooral als voorbeeld voor velen die in zijn voetsporen zijn getreden en die het vak hebben omarmd. Vandaar de Gault&Millau Lifetime Achievement Award.

Toine Hermsen

Hermsen kan nog niet exact aangeven wanneer zijn restaurant in Maastricht open gaat, maar hij zegt dat hij 'niets meer hoeft. Het is nu een hobby. We starten met een lunch op vrijdag. Als dit goed gaat, komt er misschien ook wel eentje op vrijdag.