Gulle Tinus: Barrel aged beer van Wijngaard St. Martinus en Bierbrouwer Gulpener

Gulle Tinus: Barrel aged beer van Wijngaard St. Martinus en Bierbrouwer Gulpener

Wijngaard St. Martinus en Bierbrouwer Gulpener hebben weer hun krachten gebundeld en lanceren Gulle Tinus 2919, een barrel aged bier.

Tinus is een heerlijk complex bier vol natuurlijke smaken zoals jeneverbessen, zoethout, druiven, rood fruit, vanille uit de eikenhouten vaten en hop. Het bier heeft meer dan twaalf maanden smaak liggen verzamelen in brouwketels en wijnvaten. Vorige week is het geblend en gebotteld, tot grote tevredenheid van wijnmaker en bierbrouwer.

De basis van Gulle Tinus is Gulpener Wintervrund: een ongefilterd roodbruin, donker, zoet en kruidig bier dat gebrouwen wordt met jeneverbessen en zoethout. Gulpener maakt daar middels vriesdistillatie een ijsbock van en laat dat vervolgens tussen de vier en zes weken lageren in de kelder van de brouwerij in Gulpen. Na de lagering wordt het bier twaalf maanden gerijpt in eikenhouten vaten van St. Martinus. Het bier vermengt zich met de achtergebleven droesem van de wijn en ontwikkelt smaak uit het hout. Na een jaar blenden de brouwmeesters en wijnmakers het bier uit de verschillende vaten tot het perfect op smaak is. En dan is er eindelijk Gulle Tinus.

St. Martinus en Gulpener Bier

St. Martinus en Gulpener liggen op nog geen tien kilometer van elkaar in de heuvels van Zuid-Limburg. De bedrijven hebben een vergelijkbare filosofie over duurzaamheid en verantwoord ondernemen en dus is er altijd veel kennisoverleg. Uit die vriendschap en nieuwsgierigheid ontstond in 2017 het idee voor Gulle Tinus: het eerste Nederlandse bier gerijpt op houten wijnvaten. Vernieuwend, duurzaam en lokaal. Het eerste resultaat overtrof alle
verwachtingen.

De editie van 2019 Gulle Tinus komt dit jaar uit in een oplage van 7.500 flessen.Het is op zijn best tussen 14 en 16 graden. Niet in de koelkast zetten dus.