Zelf herken ik die drukte in de decemberperiode ook. En elk jaar lijkt december weer net wat drukker te zijn dat het jaar daarvoor. Goed nieuws voor de horecaondernemer en volledig in lijn met de groei die de horeca wordt toegedicht. Ondanks dat de groei de afgelopen maanden wel is afgenomen en we af en toe een klein dipje waarnemen, is dit een mooie afsluiting, op naar het jaar 2020.
Ik ben ook blij dat we in deze maand kunnen delen dat we opnieuw een cao hebben kunnen afsluiten. Na succesvolle gesprekken aan de onderhandelingstafel, ligt er nu een mooi onderhandelingsresultaat met zowel CNV als FNV. De nieuwe cao gaat in per 1 januari. Toch brengt het nieuwe jaar ook een extra uitdaging met zich mee. Daar heb ik wel zorgen over. Niet omdat ik geen vertrouwen heb in ondernemers en hun kwaliteiten, integendeel. Ook denk ik niet dat de markt zal instorten, al verwacht ik dat de grootste groei er voorlopig even uit is. Ik ben alleen bang dat ondernemers niet genoeg aan zichzelf denken.
Ondanks de stijgende omzet gedurende de afgelopen jaren, is er veel druk gekomen op de marges. De lasten zijn toegenomen en de meeste ondernemers hebben ervoor gekozen om dat niet of maar gedeeltelijk door te belasten. Als ik daar met ondernemers over praat, dan hoor ik vaak ‘dat gaat de gast niet accepteren’ of ‘dat gaat me alleen maar omzet kosten’. Ik geloof best dat daar een kern van waarheid inzit, maar de ondernemer kan eigenlijk niet anders dan de kosten wel door te berekenen. We zijn namelijk te goedkoop, hoe gek dat wellicht ook klinkt.
Veel ondernemers leven van een inkomen dat niet boven de €28.000 uitkomt en moeten daar ook heel hard voor werken. Men houdt dit vol, omdat men eet en leeft in de zaak. We hebben de afgelopen jaren vele verhogingen gekend van leveranciers. Hierbij kun je denken aan de brouwers, die hun prijzen jaarlijks gemiddeld met 2,5 tot 5 procent verhogen. Maar ook aan de btw- verhoging van 6 naar 9 procent en de verhoging van de gemeentelijke belastingen. Hierbij is de meest opvallende natuurlijk wel de verhoging van de toeristenbelasting voor logiesverstrekkers. Daarnaast zien we een toename in kosten vanwege nieuwe regelgeving met betrekking tot duurzaamheid. Ook staan de lonen enorm onder druk door de krapte op de arbeidsmarkt.
Natuurlijk moeten we goed voor onze mensen zorgen, vandaar ook de nieuwe cao. Naast het effect van de nieuwe richtlijnen in de cao, nemen de kosten van arbeid gemiddeld met 3 tot 5 procent toe door de absurde gevolgen van de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB).
De brieven van de brouwers zijn inmiddels op de mat gevallen en afhankelijk van het merk, ziet men in het jaar 2020 ook hier weer een stijging van 2,5 tot 4,5 procent. Een korte rekensom leert dat als ondernemers hun marges gelijk willen houden, ze minimaal 10 tot 12 procent van de prijsstijgingen moeten doorvoeren. Gaat dit massaal gebeuren? Ik verwacht het niet. Zou het moeten? Ik vind van wel!
Voor nu wil ik afsluiten met een gastvrije groet. Geniet van de mooie laatste weken van het jaar. En dat het ietsje meer mag zijn in het jaar 2020.
Robèr Willemsen is eigenaar van Café Melief Bender en Proeflokaal De Pui in Rotterdam en Brasserie Wijnbar Muller & Co in Berkel en Rodenrijs. Hij is tevens voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland.