Toine Hermsen Cuisinier opent bijna de deuren

Toine Hermsen Cuisinier opent bijna de deuren
Toine Hermsen. Foto's: Marcel van Hoorn

Toine Hermsen zijn droom komt uit met Toine Hermsen Cuisinier dat voor opening gepland staat op 1 maart. De laatste puntjes worden op dit moment op de i gezet aan de Kruisdonk in Maastricht.

Toine Hermsen droomde over dat kleine restaurant in de woonkeuken van zijn boerderijtje in Zuid-Frankrijk toen hij 50 jaar was. Nu, vijftien jaar later wordt die lang gekoesterde wens werkelijkheid. Niet in Frankrijk maar gewoon op eigen bodem. ‘Dit is mijn droom, maar dan tien keer beter.’ Vanaf 1 maart 2020 doet zijn woning op de zondagmiddagen dienst als ‘Toine Hermsen Cuisinier’. Anderhalf jaar lang verbouwen, resulteerde in een prachtige lichte ruimte met visgraat houten vloer, sfeerhaarden, robuuste meubelen en luxe keuken.

Beroep aan huis, zo heet de vergunning die Hermsen er van de gemeente voor kreeg. ‘Dat houdt in dat ik mijn huis voor drie dagdelen in de week mag openstellen voor gasten, maar we doen dit zonder personeel. Shoom Vicento en Hermsen doen het samen, soms met wat hulp van vrienden. ‘Die schuiven ook aan bij het eten. Je komt hier alleen voor je plezier.’ Vicento neemt de rol van gastvrouw straks voor haar rekening.

Viergangenlunch

Aan de lange eettafel in luxe keuken kunnen twaalf gasten zitten. In de naastgelegen living is genoeg ruimte voor nog vier tafeltjes. Maximaal twintig gasten per week neemt het echtpaar aan. ‘Als het storm loopt, gaan we in de toekomst misschien ook nog open op de zaterdagmiddag, maar we beginnen rustig met lunch op zondag.’ Dan serveert hij voor €65 een viergangenlunch met nieuwe gerechten en bekende klassiekers. De tuin, die bij mooi weer ook wordt opengesteld voor gasten, omschrijft hij als een plek van rust. Wanneer het extreem warm is, dan kunnen gasten plaatsnemen in de patio bij de entree. ‘Daar is het dan heerlijk koel.’

Wijnkaart

Over de wijnkaart vertelt hij: ‘In Meerssen zit een wijnbouwer die in 2013 is begonnen met zelf wijnen maken. Prachtige kwaliteit.’ De huiswijnen die straks worden geschonken in Toine Hermsen Cuisinier komen van zijn grond, maar in de toekomst uit eigen achtertuin. ‘Bij ons huis zit 4000 vierkante meter grond. De helft daarvan hebben we nu ingericht als wijngaard. Diezelfde wijnbouwer gaat ook van de druiven op onze grond wijn maken. Over 3 jaar kunnen we hier voor het eerst oogsten.’ Daarnaast heeft het restaurant een kleine wijnkaart met een selectie van de toppertjes. ‘De volgende fase in ons leven’, zegt hij over zijn restaurant. ‘En dat blijven we doen zolang als we het leuk vinden.’

Over Toine Hermsen

Toine Hermsen nam in december 2019 de Lifetime Achievement award van GaultMillau in ontvangst. Deze prijs kreeg hij niet alleen voor zijn jaren als chef-kok, maar ook voor zijn voorbeeldrol voor jonge chefs. Enkele grote namen die het vak mede geleerd hebben bij Hermsen zijn Hans van Wolde, Margot Reuten, Nico Boreas, Erik van Loo en Servais Tielman. De nu 65-jarige Toine Hermsen maakte van 1980 tot 1990 furore als chef in het voormalige restaurant Prinses Juliana in Valkenburg. Hij wist indertijd als jongste chef-kok ooit, een restaurant naar twee sterren te brengen. Aansluitend opende hij zijn eigen restaurant en ook daar presteerde hij op hoog culinair niveau.

Lees het uitgebreide interview met Toine Hermsen in Misset Horeca op 10 januari.