Sluiting restaurant Syr lijkt voorkomen door crowdfundingsactie

Sluiting restaurant Syr lijkt voorkomen door crowdfundingsactie

Team Syr heeft via een crowdfundingactie het streefbedrag van 150.000 euro gehaald om restaurant Syr aan de Lange Nieuwstraat in Utrecht te kopen. Dat betekent dat het restaurant open kan blijven.

Gijs Werschkull, eigenaar van Restaurant Gys startte een crowdfunding campagne om restaurant Syr te redden. De afgelopen drie jaar draaide het restaurant op de inzet van een compleet vrijwillig bestuur: stichting Syr. De werkdruk bleek echter teveel voor het vrijwillig bestuur. Kansen bleven hierdoor onbenut en de groei  kwam tot stilstand. Begin dit jaar werd het restaurant door de stichting te koop gezet. Om Syr te redden moet het restaurant professionaliseren, daarvoor moet het worden overgenomen door de juiste persoon.

‘Syr is een bijzonder initiatief met een nog bijzondere team, als we nu niet ingrijpen zou het restaurant over een paar maanden zomaar een kale pizzeria kunnen zijn’, aldus bedrijfsleider Merijn Rutten. Het is tijd om van het restaurant een volwaardig bedrijf te maken. Zo zullen nog meer mensen de kans krijgen om hun eigen leven in te richten in Nederland, middels werk. Werschkull heeft veel ervaring met sociaal ondernemerschap, ook was hij nauw betrokken bij het opzetten van SYR in 2015.

Gewoon bedrijf

Werschkull wil laten zien dat restaurant Syr belangrijk is, niet alleen voor Utrechters met een vluchtachtergrond, maar voor iedereen. Daarom heeft hij gekozen om restaurant Syr te kopen middels een crowdfunding campagne: zo kan iedereen mee investeren. ‘Met Syr kunnen wij samen laten zien dat integratie geen liefdadigheid is, maar een normaal onderdeel van een sterk bedrijf’, aldus Werschkull.

In de afgelopen jaren heeft Syr laten zien dat werk de kracht heeft om mensen te verbinden. En om mensen te helpen hun eigen leven in te richten in Nederland. Op de werkvloer ontmoet je gemakkelijk nieuwe mensen, leer je de stad beter kennen en kun je werkervaring opdoen. Het doel van Syr is om steeds meer mensen te verbinden en ze de kans te geven om te aarden in Nederland.