Sebastiaan Follong wint NK Jonge Koks

Sebastiaan Follong wint NK Jonge Koks

Sebastiaan Follong heeft het NK voor Jonge Koks gewonnen. Follong, die kookte bij het recent gesloten driesterrenrestaurant De Leest, liet zeven tegenstanders achter zich en mag zich de beste kok onder de 25 jaar noemen. Deze culinaire wedstrijd voor jonge koks wordt georganiseerd door het Gastronomisch Gilde en vond plaats tijdens de Horecava 2020.

'Fantastisch dit', is zijn eerste reactie. 'Ik had het echt totaal niet verwacht.' Follong kookte bij driesterrenrestaurant De Leest dat eind vorig jaar de deuren sloot. Maar Folling vertelt aan Misset Horeca dat hij alweer onder de pannen is. 3 februari gaat hij aan de slag als kok bij sterrestaurant Monarh in Tilburg.

Gerecht

Folling serveerde de jury een amuse van brood met crumble eiercrème, Parmezaanse kaas crème en parmaham. Als voorgerecht kabeljauw met een schuim van kabeljauw en kokkels met zoet/zuur en groenten. Het hoofdgerecht bestond uit kalfslende, paddenstoelensaus, shiitake en knol. Een citroencreme met vanille ijs, dulcey chocolade en ananas serveerde hij als dessert.

Hoofdjurylid Alain Alders van De Vrienden van Jacob* over het gerecht: 'De start was wat minder, maar het voorgerecht viel zeer goed in de smaak. Bij het hoofdgerecht was de cuisson erg goed - iets waar de deelnemers over het algemeen mee worstelde - en het dessert was erg lekker.'

Tweede en derde prijs

De tweede prijs ging naar Femke Klaassen van Restaurant De Librije*** in Zwolle. Brons was voor Mart Oude Luttikhuis van De Bloemenbeek* in De Lutte.

Van Links naar rechts: Femke Klaassen, Sebastiaan Follong en Mart Oude Luttikhuis

De acht talenten die concurreerden om de titel van Nationaal Kampioen van de Jonge Koks t/m 25 jaar 2020, waren:

  • Danique Denkers van Restaurant Wollerich* in Sint-Oedenrode
  • Frank Daris van Restaurant Nuance** in Duffel (België)
  • Sebastiaan Follong van voormalig restaurant De Leest*** in Vaassen
  • Simon Jonk van Restaurant Lucas Rive* in Hoorn
  • Jara Beerling van De Nederlanden* in Vreeland
  • Jasper Panis van Bord’Eau* in Amsterdam
  • Femke Klaassen van Restaurant De Librije*** in Zwolle
  • Mart Oude Luttikhuis van De Bloemenbeek* in De Lutte

Follong neemt als winnaar het stokje over van Ralph Benneker van restaurant De Bloemenbeek* in De Lutte, die zich in 2019 winnaar mocht noemen van het kampioenschap voor jonge koks.

Bekijk hieronder de foto's van de wedstrijd: