Amber Ott wint NK Tapwedstrijden op Horecava 2020

Amber Ott wint NK Tapwedstrijden op Horecava 2020

Amber Ott van restaurant Zuyver uit Soest is de winnaar van het NK Biertappen 2020. Ott liet in de finale op de RAI in Amsterdam 46 mede-finalisten achter zich en mag zich de eerste vrouwelijke winnaar noemen onder de huidige organisatie van het NK Tapwedstrijden.

Na een tweede plek in 2019 wist Ott dit jaar het goud te winnen. In een zenuwslopende finale moesten de overgebleven 10 finalisten twee vaasjes en twee fluitjes tappen.

Daarnaast waren er nog twee noviteiten: er moest een speciaalbier getapt worden, dat was een herfstbock. En uit fles werd voor het eerst een alcoholvrij bier uitgeschonken. Dat was de Grolsch Weizen 0.0. Uitendelijk wist Amber Ott van Restaurant Zuyver uit Soest dit het beste te doen. Plek 2 was voor Hidde Spinder van Kronkels Horeca Advies uit Wijk aan Zee en het brons ging naar Melvin Baak van DITTIS Sunsea, ook uit Wijk aan Zee.

NK Tapwedstrijden 2020

Uit zo'n 30 regionale voorrondes kwalificeerden zich uiteindelijk 47 deelnemers voor de finale, donderdag 16 januari op de Horecava 2020. Eenderde van het aantal deelnemers dit jaar is vrouw, wat een record is. Dat betaalde zich ook uit in de finale met 5 vrouwelijke deelnemers. En waar voorheen twee speciaalbieren moesten worden uitgeschonken, was dat dit jaar voor het eerst compleet anders.

Voorzitter van de Tapwedstrijden Erwin Storm: 'Speciaalbier komt steeds vaker op tap, dus dat willen we ook hier toepassen. Vandaar dat de finalisten dit jaar een herfstsbock dienden uit te schenken.' Een andere noviteit was de Grolsch Weizen 0.0. Storm: 'Die trend ontgaat niemand en daarmee nemen we ook onze verantwoordelijkheid.

Eerste vrouwelijke winnaar
De eerste vrouw ooit die de tapwedstrijden won was Mevrouw Riet de Winkel van Heykoop,  ze won in 1954! De wedstrijd werd destijds nog georganiseerd door het Centraal Brouwerij Kantoor. De finale werd gehouden in het Concertgebouw in Amsterdam en er deden 29 teams aan mee. Riet de Winkel van Heykoop werkte destijds bij Café Restaurant Hollandia.
Tapwedstrijden