45 Nederlanders in quarantaine in hotels Abu Dhabi

45 Nederlanders in quarantaine in hotels Abu Dhabi

In Abu Dhabi verblijven op dit moment zo'n 45 Nederlanders in quarantaine, in drie hotels. Een aantal van hen is getest op het nieuwe coronavirus, van een aantal is nog onbekend of dit is gebeurd. Alle uitslagen zijn voor zover bekend tot nog toe negatief, zegt een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

De ambassade heeft met een aantal van de 45 Nederlanders contact, met een aantal anderen wordt geprobeerd contact te leggen. De autoriteiten hebben leiding over de verdere afwikkeling, aldus de woordvoerder. Hoelang de quarantaine nog gaat duren, is nog onbekend.

Bij twee Italiaanse stafleden van een wielerploeg die deelnam aan de Ronde van de Emiraten werd eerder het virus vastgesteld. Naar aanleiding daarvan gingen verschillende hotels op slot. Donderdagavond werden de laatste twee etappes van de wielerronde al geschrapt vanwege de vaststelling van het virus bij de twee stafleden.

Hotel Tenerife

In het hotel op het Spaanse eiland Tenerife dat tevens onder quarantaine werd geplaatst vanwege vier coronabesmettingen, is een vijfde geval ontdekt. Het gaat net als in de eerste vier gevallen om een Italiaan. In het hotel zitten ook Nederlanders vast.

De nieuwe Italiaanse patiënt maakte deel uit van de groep toeristen waarbij de eerdere besmettingen werden ontdekt. Hij of zij wordt naar een ziekenhuis gebracht en maakt het naar omstandigheden goed.

In het hotel H10 Costa Adeje Palace zitten meer dan 700 toeristen vast voor een isolatieperiode van veertien dagen. Vrijdag mochten ongeveer 130 mensen het hotel wel verlaten.

Eerder zaten vijf Nederlanders vast op het cruiseschip Diamond Princess, dat twee weken in quarantaine moest bij Japan. Ook bevonden zich tientallen Nederlanders aan boord van het cruiseschip Westerdam, dat werd geweigerd door meerdere Aziatische landen. Aan boord zou uiteindelijk niemand ziek zijn geweest.

Over het coronavirus

Het nieuwe coronavirus verspreidt zich snel over de wereld. De uitbraak begon in de Chinese miljoenenstad Wuhan en is in meer dan vijftig landen waargenomen. In Europa is vooral Italië hard getroffen: daar hebben 888 mensen het virus opgelopen. De autoriteiten zeggen dat 21 van die patiënten zijn overleden en dat 46 anderen zijn hersteld.

Het virus steekt ook in steeds meer Europese landen de kop op. Nederland, Litouwen en Wit-Rusland hebben nu ook besmettingen gemeld. Na Italië zijn Duitsland (zo'n 60 gevallen), Frankrijk (38, twee doden), Spanje (23) en het Verenigd Koninkrijk (19) de Europese landen waar de meeste mensen het virus hebben opgelopen.

De meeste patiënten herstellen weer. Chinese experts hebben eerder geschat dat het virus een sterftecijfer zou hebben van ongeveer 2 procent, al zijn er grote verschillen tussen leeftijdsgroepen.

Wereldwijd zijn bijna 84.000 mensen besmet geraakt, vooral in China. Ruim 2800 patiënten zijn overleden en zo'n 36.000 mensen zijn beter geworden.