'Geen evenementen met meer dan 100 personen'

'Geen evenementen met meer dan 100 personen'

Evenementen voor meer dan 100 personen in Nederland worden afgelast. Deze maatregel heeft het kabinet afgekondigd om verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Uit eten gaan mag wel.

Dit betekent een klap voor hotels, congrescentra, cateraars en ook restaurants zullen de gevolgen merken. Ook sportwedstrijden, concerten, de grote musicals, theatervoorstellingen en tentoonstellingen in musea worden getroffen.

Rijksmuseum dicht

De voetbalwedstrijden in de eredivisie, de eerste divisie en de interlandwedstrijden van het Nederlands elftal gaan in ieder geval tot 1 april niet door. Het Rijksmuseum en het Van Gogh Museum in Amsterdam gaan de rest van de maand maart dicht.

Daarnaast moeten mensen thuiswerken indien mogelijk en wie koorts of luchtwegklachten heeft, moet binnenblijven.

Uit eten mag wel

Premier Mark Rutte benadrukt dat bepaalde sociale activiteiten, zoals uit eten gaan in restaurants, wel door kunnen gaan. Dat risico moeten mensen volgens hem zelf inschatten. Ouderen en kwetsbare mensen wordt voorlopig wel geadviseerd om dit soort uitjes over te slaan.

Dit zijn de belangrijkste maatregelen die premier Mark Rutte samen met volksgezondheidsminister Bruno Bruins en het RIVM donderdag 12 maart aankondigden. Scholen blijven vooralsnog gewoon open.

De maatregelen gelden tot ten minste 31 maart.

Aanleiding voor het nieuwe pakket verregaande maatregelen is dat het RIVM meerdere corona besmettingen heeft geconstateerd die niet meer te herleiden zijn naar een bron.

Daarmee is er geen vat meer op waar er mensen besmet zijn met het coronavirus en is de grip om de indamming kwijt, legde RIVM-baas Jaap van Dissel uit.

Er wordt door de premier niet uitgesloten dat er de komende dagen nog meer maatregelen worden genomen om de verspreiding van het virus tegen te gaan.