Bierbrouwers gebruiken massaal alcohol voor productie handgels

Bierbrouwers gebruiken massaal alcohol voor productie handgels

Honderdduizenden liters alcohol wordt door grote brouwerijen ingezet om handgels of desinfecterende sprays te maken. Die worden geproduceerd van rest-alcohol van bier dat anders weg moet, alcohol dat overblijft na de productie van alcoholvrij bier of gewoon alcohol dat voorradig is. 'We doneren het daar waar het 't hardst nodig is.'

Nadat bierbrouwer Swinkels afgelopen weekend bekendmaakte tankbier op te halen om van de alcohol ervan desinfecterende spray te maken, volgden deze week ook AB InBev en Heineken met gelijksoortige initiatieven, met name handgels.

AB InBev is door heel Europa gestart met het doneren van een eerste partij van 26.000 handgels en 50.000 liter ontsmettingsmiddel aan de gezondheidszorg. De brouwer roept Nederlandse ziekenhuizen en zorginstellingen op zich te blijven melden om de producten te ontvangen.

Nicolas Bartholomeeusen, algemeen directeur: 'De handgels zijn gemaakt van de rest-alcohol die we overhouden na het brouwen van onze 0.0% bieren. De eerste partij van 5000 handgels staat klaar in ons distributiecentrum in Breda en vandaag distribueren en doneren we de partij aan ziekenhuizen en zorginstellingen. Volgende week verwachten we een volgende partij voor Nederland klaar te hebben staan.'

Heineken: 250.000 flesjes handgels

Ook Heineken heeft zich de afgelopen tijd toegelegd op de productie van handgels, vertelt woordvoerder Menno van der Vlist.

'Van 30.000 liter alcohol, afkomstig van Cidrerie Stassen in België, hebben we 250.000 flesjes handsanitizers geproduceerd.' De alcohol die gebruikt wordt is een ‘reststroom’, afkomstig uit het (cider-)brouwproces waar, door vergisting, alcohol ontstaat.

De productie moet eind deze week afgerond zijn waarna het verspreid zal worden, daar waar het volgens de brouwer het hardst nodig is. Van der Vlist: 'Dat is dus bij zorginstellingen in Noord-Brabant en België, die zijn het hardst getroffen. We hebben overigens al afspraken gemaakt en alle aantallen zijn inmiddels verdeeld.'

Zowel Heineken als AB InBev geven aan dat de productie en donatie van de sanitizers een eerste donatie is in een reeks van initiatieven om getroffen sectoren bij te staan.

Swinkels: desinfecterende spray van tankbier

Bierbrouwer Swinkels gaf afgelopen weekend al aan te beginnen met de productie van desinfecterende sprays.

Directeur Romke Swinkels: ‘Kelderbier dat is aangesloten op de tapinstallatie is vier tot zes weken houdbaar. De komende twee weken komen we de aangesloten tanks leeghalen.

Dit bier zullen we hergebruiken om er desinfecterende middelen van te maken. Onze brouwafdeling heeft desinfecterende sanitizer (spray) ontwikkeld.

Deze producten worden kosteloos verspreid onder ziekenhuizen, huisartsenpraktijken en verzorgingshuizen in binnen- en buitenland, waar nodig. Het tankbier dat we terughalen uit horecazaken gaan we ook hiervoor inzetten. Zo hergebruiken we het bier op een duurzame manier.’