FNV wil hele horecasector reorganiseren

FNV wil hele horecasector reorganiseren

De horeca moet drastisch op de schop om toekomstbestendig te zijn. Dat stelt FNV Horeca. De vakbond heeft brancheorganisaties Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en een aantal grote horecawerkgevers gevraagd om samen te werken en na te denken over ingrijpende maatregelen in de sector.

De vakbond hoopt dat er op die manier zoveel mogelijk banen behouden kunnen worden. De enige voorwaarde die de bond stelt is dat 'het arbeidsrecht wordt gerespecteerd'.

Steunmaatregelen

'Op 1 oktober lopen de steunmaatregelen vanuit de overheid af en moeten bedrijven weer op eigen benen staan', zegt FNV Horeca-bestuurder Edwin Vlek. 'Hoe goed zou het zijn als we op sectoraal niveau tot een plan van aanpak kunnen komen hoe we de horeca als geheel, zowel medewerkers als bedrijven, door deze moeilijke tijd heen kunnen loodsen?'

Verkennende gesprekken

Een aantal grote horecawerkgevers staat positief tegenover het initiatief van de vakbond en op korte termijn worden verkennende gesprekken gevoerd over samenwerking. FNV meldt dat KHN nog niet heeft gereageerd op het voorstel. De brancheorganisatie spande onlangs een kort geding aan tegen de overheid over de coronamaatregelen die gelden in de horeca.

Vertrouwen geschaad

KHN-voorzitter Robèr Willemsen laat weten dat de organisatie inderdaad 'geen haast maakt' om het gesprek aan te gaan met de vakbond. 'Het vertrouwen in de bond is aan het begin van de coronacrisis hard geschaad', legt Willemsen uit. 'Wij stelden toen concrete vragen over het mogelijke uitstellen van betalen van vakantiegeld, opnemen van vakantiedagen of bevriezen van de pensioenlasten. Bij de bond was toen nul bereidheid en ze bood geen enkel perspectief. Inmiddels hebben veel horecawerkgevers al laten zien dat ze hun zaken zelf goed kunnen regelen met de werknemers.'