Zoektocht deelnemers Prix Culinaire International gestart

Zoektocht deelnemers Prix Culinaire International gestart
Lars van Galen.

Jonge chefs kunnen zich weer aanmelden voor de Prix Culinaire International Le Taittinger. Dit kan voor het eerst via Instagram. Dit maakte juryvoorzitter Lars van Galen bekend. De kookwedstrijd wordt voor de 54e keer georganiseerd.

Om mee te kunnen doen moeten de chefs een gerecht bereiden dat aansluit bij het jaarthema. Chefs kunnen zich dit jaar aanmelden via Instagram Stories. Zij sturen korte video's/foto's van de bereiding en het eindresultaat. Aan de hand hiervan bepaalt de Nederlandse jury wie deel mag nemen aan de nationale verkiezing. Om mee te doen moet je tussen de 24 en 40 jaar zijn, minimaal 5 jaar werkervaring hebben. Normaal is het een vereiste om in een restaurant te werken, maar vanwege corona wordt deze voorwaarde dit jaar niet gesteld.

Hoofdprijs: 20.000 euro

Prix Culinaire International 2020
Foto credits: Alexander Sporre Photography

Dit jaar wordt de chefs gevraagd om een recept te creëren op basis van rundvlees. De Nederlandse winnaar mag in Parijs strijden tegen de winnaars uit andere landen en in januari koken voor een jury onder leiding van driesterrenchef Emmanuel Renaut. De uiteindelijke winnaar maakt kans op een geldprijs van 20.000 euro. Hiervoor moeten zij twee gerechten bereiden op basis van een vrij en een vastgelegd recept.

Persoonlijke inbreng

De Nederlandse ronde van de prestigieuze wedstrijd staat onder leiding van Lars van Galen, SVH Meesterkok en chef bij het met een Michelinster bekroonde restaurant ’t Lansink. De jury kijkt naar persoonlijke inbreng, techniek, bereiding, presentatie en uitstraling. De Nederlandse jury bestaat uit eerdere winnaars Jef Schuur (Bij Jef), Charly de Wijs (Chef aan de Werf) en Jonathan Zandbergen (Merlet). Op 16 november maakt Vitalie Taittinger, president van het champagnehuis, bekend wie Nederland mag vertegenwoordigen. Dit gebeurt tijdens een diner in het Van Gogh Museum.

Taittinger

Claude Taittinger lanceerde de culinaire prijs Le Taittinger in 1967 als eerbetoon aan zijn vader Pierre Taittinger, die het gelijknamige champagnehuis oprichtte. De award is in het leven geroepen om de rijke Franse kooktraditie over te dragen op een nieuwe generatie chefs. Champagne Taittinger wordt verkocht in meer dan 130 landen. De Nederlandse voorverkiezing wordt sinds jaar en dag georganiseerd door wijnbedrijf Oud Reuchlin & Boelen.

Aanmelden

Aanmelden voor de Prix Culinaire International is mogelijk vóór 15 oktober, via het nieuwe Instagram-account prixculinaire_taittinger.