Exploitant QO hotel Amsterdam failliet

Exploitant QO hotel Amsterdam failliet

De exploitant van het duurzame QO hotel in Amsterdam is failliet. Het hotel heeft naast 288 kamers ook Restaurant Persijn en cocktailbar Juniper & Kin onder haar dak. Het hotel ging in 2018 open; door corona bleven gasten weg.

Exploitant van QO - Amstelside BV - is door de rechtbank op 6 oktober 2020 failliet verklaard. Curator H. Kreikamp houdt het hotel wel open om de zoektocht naar een nieuwe exploitant te vergemakkelijken.

Aan commercieel directeur Onno Muller (IHG) is door de curator gevraagd om het hotel voorlopig open te houden. Verder kan hij niet in de toekomst kijken, zo laat hij weten. 'Ik kan er niets over zeggen. En mag dat ook niet. De regie ligt nu bij de curator en ik heb geen positie aan de gesprekstafel.'

Muller noemt het zeer spijtig dat er faillissement is uitgesproken. 'Wij hebben keihard gewerkt om het hoofd boven water te houden. QO is een super mooi hotel, met een goede - duurzame - boodschap die ook inspirerend is geweest naar de gehele markt. Feit is dat Amsterdam keihard wordt geraakt door Covid-19. De vraag is dusdanig laag dat er geen muziek meer in zit. Daarnaast is er gebrek aan perspectief. Wanneer trekt de markt weer aan?'

Onno Muller van QO Amsterdam

Het QO hotel heeft zo’n 130 mensen op de loonlijst staan, waaronder executive chef Alexander Brouwer. Het management is uitbesteed aan Intercontinental Hotel Group (IHG).

QO is onder meer bekend van de kas op het dak waar groenten en kruiden voor eigen gebruik werden gekweekt. Ook won het hotel diverse duurzaamheidsprijzen - en certificaten; de gevel van het hotel bevat 1638 thermische panelen die de binnentemperatuur reguleren.

Amstelside was exploitant van QO - niet ook van andere hotels. Het vastgoed van QO is eigemdom van investeerder Invesco. Momenteel is alleen het restaurant in bedrijf en is de rooftopbar gesloten.

QO hotel failliet

Een woordvoerder van exploitant Amstelside onderschrijft de woorden van Muller. 'Het QO hotel heeft zwaar te lijden gehad onder de coronacrisis. En nog. Terwijl de vooruitzichten voor 2020 juist zeer veelbelovend waren. Het hotel had zijn positie in de markt gevonden.’

In maart van dit jaar bleef QO bewust open, al was dat niet langer rendabel door gasten die wegbleven vanwege de Covid-19 pandemie. Er verbleven long stay gasten in het hotel die Onno Muller niet op straat wilde zetten. Ook werden kamers beschikbaar gesteld voor zorgpersoneel en ouders die niet langer bij het Ronald McDonald huis terecht konden, vonden onderdak in het QO.

De bezetting zakte tijdens de eerste golf ver onder de 10 procent. ‘Objectief bekeken is het niet logisch om open te blijven.’ QO was dan ook een van de weinige hotels in Amsterdam die nog open waren. In het Amstelkwartier was verder alleen Van der Valk in bedrijf. Van de collega-IHG hotels was er ook nog een aantal open om te helpen. Het Amstel was wel gesloten.

Meer sores onder Amsterdamse hotels

QO is niet het enige hotel in Amsterdam dat in de problemen verkeert. Eerder in september werd de exploitant van Holiday Inn in Amsterdam-Zuid en Crowne Plaza Schiphol in Hoofddorp, Tidal Operations, al failliet verklaard. Ook als gevolg van de coronacrisis. Deze hotels werden toen gesloten. Ook liet de rechter het Element Hotel ontruimen na een enorme huurachterstand van de uitbater.