De Gramona Amuse Wedstrijd is een van de grootste wijn-spijs wedstrijden voor alle restaurants in Nederland, van elk niveau of keuken, met elk jaar rond de 50 deelnemers.
Omdat het dit jaar een jubileum editie was, was de opdracht een amuse te creëren passend bij de 2012 Gramona III Lustros Brut Nature, één van de top mousserende wijnen van Gramona van Wijnimport J. Bart.
Winnaar New York Basement
De eerste plaats is voor restaurant New York Basement uit Rotterdam met chef Erik de Kloe en wijnspecialist Thijs Anton Hulst met de amuse 'Krokante rouleau van langoustine met finger lime parels, yuzu, schuim van groene curry en sambai vinaigrette'. De eerste prijs bestaat uit een reis reis voor 2 nachten en 2 personen naar Barcelona inclusief vlucht en hotel (gepland voorjaar 2021), een bezoek aan Gramona, de kelder, wijngaarden en een zeer verzorgde wijn-spijs degustatie en een volledig verzorgd diner voor 2 personen in Barcelona in een restaurant bekroond met minimaal 2 Michelin sterren.
Amuse van gebakken tarbotfilet
De tweede plaats is voor restaurant De Provenier uit Schiedam met chef Marcel van Suijlekom en wijnspecialist Remy Kerpel met de amuse 'Gebakken tarbotfilet gecombineerd met langzaam gegaarde Kalfswang, shiitakes, gebrande hazelnoot, cappuccino van bospaddenstoelen, licht geraspte kumquat en Baerii kaviaar'.
De tweede prijs bestaat uit een reis voor 2 personen naar Barcelona inclusief vlucht (gepland voorjaar 2021) en een bezoek aan Gramona, de wijngaarden en een uitgebreide tapas lunch met de Cava’s van Gramona in de kelder.
Ceviche van oester
De derde prijs is voor Kook Atelier Op Oost uit Oosterend met chef Joram Timmerman en wijnspecialist Shari Schuurman met de amuse 'Ceviche van oester, à la minute gegaard in tiger milk, komkommer en bleekselderij. Oesterschuim met gember en gepofte quinoa'. De derde prijs bestaat uit een volledig verzorgd diner voor 2 personen bij Restaurant Basiliek (1 Michelin ster) in Harderwijk.
Jury
De jury van de 5e editie van de Gramona Amuse Wedstrijd bestond uit Jan van Lissum, directeur The Wine & Food Association/Proefschrift, tevens juryvoorzitter, Noël Vanwittenbergh, SVH Wijnmeester, sommelier restaurant Ciel Bleu**, Sommelier Award 2019 (Michelin) & Sommelier van het Jaar 2014 (Gault&Millau), Adrian Zarzo, chef & eigenaar Restaurant Zarzo* en Koen van der Plas, Sommelier Award 2020 (Michelin) & Sommelier van het Jaar 2019 (Gault&Millau)
Tijdens de finale werden alle richtlijnen van het RIVM in acht genomen. Zo werden alle amuses en wijnen geserveerd aan de jury door één persoon die tevens een mondkapje droeg. De jury zat op meer dan 1,5 meter van elkaar waarbij ertussen plexiglas schotten geplaatst waren. Door de maatregelen heeft de jury de winnaars bekend moeten maken via ZOOM.
Onder alle inzendingen van de Gramona Amuse Wedstrijd werden er twee fotosessies met de foodfotograaf Christian Fielden t.w.v. € 600,- verloot.