50Plus wil horecamedewerkers inzetten in zorg

50Plus wil horecamedewerkers inzetten in zorg

De politieke partij 50Plus wil graag vergoeding van de volledige salariskosten van horecapersoneel als ondernemers ervoor zorgen dat hun medewerkers worden ingezet in de zorg.

Fractievoorzitter Corrie van Brenk heeft tijdens het coronadebat in de Tweede Kamer het kabinet verzocht om de volledige loonkosten van horecapersoneel te vergoeden als ondernemers ervoor zorgen dat hun medewerkers in de zorg worden ingezet.

Horecamedewerkers inzetten in zorg

Horecaondernemers krijgen nu een deel van de loonkosten doorbetaald. 'Is er een mogelijkheid om de volledige salariskosten te vergoeden als zij ervoor zorgen dat hun medewerkers ingezet worden in de zorg?', vroeg Corrie van Brenk aan het kabinet. 'In de zorg is het 5 over 12. Het ziekteverzuim loopt enorm op, zorginstellingen krijgen hun roosters niet meer rond. Zorgmedewerkers lopen op hun tandvlees. Veel zorginstellingen komen met creatieve oplossingen om zorgpersoneel zo goed mogelijk te ondersteunen.'

Creatieve oplossingen

Mensen uit de cultuursector die buddy’s zijn voor verpleeghuisbewoners, geneeskundestudenten die bijspringen met ondersteunende taken in ziekenhuizen. 50PLUS lijkt het goed om dit soort ideeën ergens op een centraal punt te verzamelen, waar zorginstellingen terecht kunnen.

'Nu horen we dat veel zorgaanbieders zelf het wiel aan het uitvinden zijn. De website ‘Extra handen voor de zorg’ is er voor (oud)zorgprofessionals, maar het zou mooi zijn als er ook een website komt voor creatieve ideeën, en een plek waar bijvoorbeeld een horecaondernemer zijn personeel kan aanmelden of aanbieders van dagbesteding een beroep kan doen op vrijwilligers.'