Duitsland gaat grotendeels op slot: toeristen niet langer meer welkom in hotels

Duitsland gaat grotendeels op slot: toeristen niet langer meer welkom in hotels

Om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, geldt in Duitsland vanaf maandag een gedeeltelijke lockdown. Tot het eind van de maand moeten alle horecazaken en culturele instellingen de deuren sluiten. In Duitsland werd de afgelopen week drie dagen op een rij een recordaantal nieuwe coronabesmettingen vastgesteld.

Hotels mogen geen toeristen herbergen, alleen andere gasten. Ook sportscholen, bioscopen, theaters, tattooshops en nagelstudio's gaan dicht. De Duitse regering probeert daarmee sociale contacten drastisch te verminderen. Buiten mogen nog maximaal tien personen uit twee huishoudens bij elkaar zijn. De bevolking wordt verder opgeroepen geen onnodige reizen te maken en af te zien van bezoekjes aan verwanten. Ook door veel evenementen wordt een streep gezet.

Lockdown light

Media spreken over een 'lockdown light' omdat onder meer scholen en kinderdagverblijven niet dichtgaan, in tegenstelling tot de eerdere lockdown. Ook winkels kunnen openblijven als ze niet te veel klanten tegelijk binnenlaten.

De Duitse bondskanselier Merkel en de leiders van de zestien deelstaten besloten woensdag gezamenlijk tot dit nieuwe pakket coronamaatregelen. Merkel sprak over een zeer ernstige situatie. Ze riep op tot een 'nationale inspanning' om de zogenoemde besmettingscurve weer af te vlakken en een noodtoestand in de gezondheidszorg te vermijden.

België

Ook België legt het openbare leven vanwege het coronavirus opnieuw verder aan banden. Hotels mogen de deuren openhouden, maar de hotelbars en restaurants moeten dicht.

Hotelgasten moeten op hun kamer eten. Er komt geen verbod op onnodige verplaatsingen zoals tijdens de eerste golf, maar ‘niet-essentiële’ winkels zoals kleding- of elektronicazaken moeten maandag dicht. Bedrijven mogen openblijven, maar thuiswerken wordt verplicht. De regels gelden vooralsnog zes weken, tot en met 13 december.

Het aantal sociale contacten wordt gelimiteerd tot één ‘knuffelcontact’ en dat is de enige persoon die bij iemand thuis mag komen. Om eenzaamheid bij alleenstaanden te bestrijden mogen die een extra contact hebben, maar het is de bedoeling dat die twee personen elkaar afwisselen. Buiten zijn samenscholingen van meer dan vier personen verboden. De kappers en andere contactberoepen moeten ook weer sluiten.

hotels weer open, coronamaatregelen horeca

Pretparken moeten dicht

De herfstvakantie, die maandag begint, wordt verlengd van één week tot twee weken. Maar de pretparken moeten vanaf 3 november, als de herfstvakantie net is begonnen, dicht.

Maatregelen Nederland

Ook in Nederland verwacht men dat op dinsdag tijdens de persconferentie strengere maatregelen worden aangekondigd. Dat melden bronnen aan RTL Nieuws. Het gaat bijvoorbeeld over het beperken van de groepsgrootte naar twee personen en het tijdelijk sluiten van musea, bioscopen en theaters.