Wine Professional 2021 gaat vooralsnog door in fysieke vorm

Wine Professional 2021 gaat vooralsnog door in fysieke vorm

Waar veel beurzen en evenementen in tijden van corona een online of hybride vorm kiezen, is wijnbeurs Wine Professional voornemens de editie van januari 2021 in fysieke vorm door te laten gaan. Ook als de, grotendeels virtuele, Horecava besluit helemaal niet door te gaan.

De Wine Professional 2021 zal van 11 tot en met 13 januari zoals gebruikelijk plaatsvinden in de Europa Foyer en Diamond Lounge van RAI Amsterdam, laat de organisatie weten. Dat valt net als andere jaren samen met de Horecava. Deze beurs heeft al laten weten dat de editie 2021 een andere, hybride, vorm zal hebben: de Horecava zal grotendeels online plaatsvinden.

‘Sinds onze eerdere aankondiging dat Wine Professional 2021 doorgaat, hebben wij veel positieve en enthousiaste reacties van importeurs, producenten, restaurateurs, chefs, sommeliers en belangenverenigingen zoals de KVNW ontvangen’, zeggen Kyra en Jan-Sebastian van Lissum van The Wine & Food Association, die het organisatieteam vormen van de 19e editie van Wine Professional.

‘Het animo om deel te nemen aan de beurs is groot en vanuit zowel bezoekers als exposanten komt veelvuldig naar voren dat het weer tijd is voor een platform om elkaar (veilig) te ontmoeten. Mocht de Horecava eventueel besluiten om niet door te gaan, dan gaat Wine Professional alsnog wel door.’

Afhankelijke van overheidsmaatregelen

Wel laten ze weten begin december de situatie een laatste keer onder de loep te nemen en dan een definitief besluit te nemen over hoe Wine Professional 2021 er precies komt uit te zien. ‘Dat hangt immers grotendeels af van de overheidsmaatregelen. Als het doel van de huidige maatregelen is om rond kerst wat meer stabiliteit te hebben in de epidemie, dan zou dat betekenen dat de situatie er voor het organiseren van Wine Professional drie weken na kerst beter uit zou kunnen zien dan nu het geval is.’

In het geval van een door de overheid opgelegde lockdown kan de beurs uiteraard niet doorgaan. ‘Maar daar gaan wij op dit moment niet van uit. Ondertussen bekijken wij wel ook naar alternatieve opties, voor het geval de overheid Wine Professional in de huidige vorm verbiedt maar op kleinere of andere schaal wel toestaat.’

Met de overheidsmaatregelen in acht heeft de organisatie van Wine Professional wel een aantal aanpassingen doorgevoerd ten opzichte van voorgaande jaren.

Hieronder de belangrijkste aanpassingen op een rij:

  • De beurs wordt ruimer opgezet, waardoor iedereen zich kan houden aan de 1,5-meterregel, en waarbij de plattegrond grotendeels blijft zoals u van ons gewend bent. Het middenpad wordt conform de huidige regels grotendeels verbreed tot 7 meter en daardoor geschikt gemaakt voor tweerichtingsverkeer, net als alle andere gangpaden die naar 4 meter breedte gegaan zijn.
  • Bezoekers kunnen op verschillende punten op de beurs in zogenaamde rotondes draaien van looprichting en zo toch terug op de beursvloer. Van een eerder aangekondigde eenrichtingsroute is dus geen sprake meer, wat het beursbezoek praktischer maakt.
  • Handhavers en medewerkers van de RAI en The Wine & Food Association zien erop toe dat iedereen zich houdt aan de onderlinge afstand en de route.
  • De in- en uitgang zijn gescheiden. Bij de ingang is er voor alle bezoekers, exposanten en medewerkers een verplichte korte gezondheidscheck d.m.v. een QR-code. Deze zal buiten geplaatst worden en vraagt bezoekers via hun telefoon de QR-code te scannen en een aantal vragen te beantwoorden. Het controlescherm kan vervolgens aan de beveiliging getoond worden, als op alle vragen ‘nee’ is geantwoord krijgen de bezoekers toegang tot de entree. Wellicht wordt als extra controle (indien nodig) de temperatuur gemeten. Verder wordt onderzocht of er een Corona sneltest aanwezig kan zijn. Om wachtrijen te voorkomen dienen bezoekers hun bezoekersbadge reeds zelf uitgeprint mee te nemen zodat een soepele en snellere registratie mogelijk zijn.
  • Desinfecteergel staat voor de bezoekers klaar bij de ingang en op verschillende desinfectizuilen die steeds bijgevuld worden.
  • Iedereen krijgt een eigen glas en een eigen disposal beker die hij/zij geacht wordt tijdens zijn/haar gehele bezoek te gebruiken.  Er komen geen glazen op de stands te staan.
  • Servicemedewerkers wordt verzocht een mondkapje te dragen. Wat de bezoekers en standhouders betreft laten we het wel of niet meenemen van een mondkapje uitgaande van de op dit moment beschikbare regels aan de eigen verantwoordelijkheid over.
  • Bezoekers komen in tijdslots naar de beurs, waardoor er op één bepaald moment niet meer bezoekers binnen zijn dan het op basis van het aantal vierkante meters beursoppervlak toegestane aantal, en er tussen de tijdslots voldoende tijd is om de ruimten te ventileren. Hierdoor hebben bezoekers en exposanten meer tijd voor elkaar. Het gebruik van tijdslots maakt ook dat het toegangsbeleid en de registratie worden aangepast. Zo mogen er bijvoorbeeld per tijdslot maximaal twee personen per bedrijf de beurs bezoeken. Dit zijn de timeslots: 09.00-12.00 uur / 12.30-15.30 uur / 16.00- 19.00 uur.  Medewerkers van de RAI houden de telling van het aantal bezoekers bij.
  • Om het voor zoveel mogelijk bezoekers mogelijk te maken de beurs toch te komen bezoeken verruimt Wine Professional niet alleen de beursvloer maar ook de openingstijden en openingsdagen. Deze zullen van 09.00 uur tot 19.00 uur zijn. De beurs is drie dagen geopend.
  • Ook exposanten dienen bij hun stand- en tafelinrichting rekening te houden met de 1,5 meter regel. Daarom wordt het aantal medewerkers in de stands ook aan bepaalde maxima gebonden. Voor een stand van 3x3 meter is dat twee medewerkers, voor 4x3 meter drie medewerkers etc. Wij adviseren exposanten om vooraf afspraken met klanten te maken om ervoor te zorgen dat er optimaal gebruik kan worden gemaakt van de timeslots en proefruimten.
  • De bezoekersplaatsen per proeftheater worden uiteraard ook ruimer opgezet, door het in acht nemen van de benodigde ruimte tussen personen. Het kan zij dat we daardoor van drie naar twee theaters zullen gaan. Daartegenover staat dat wij wellicht extra proefzones zullen opzetten waar importeurs hun wijnen kunnen laten proeven. Statafels en andere meeting corners worden dit jaar niet geplaatst, om te voorkomen dat mensen te veel bij elkaar gaan staan.
  • De ruimten van Wine Professional zullen vaker schoongemaakt worden en bovendien zullen er duidelijke aanwijzingen en handhavers aanwezig zijn om alles zo goed mogelijk volgens de Covid-19 regels te laten verlopen.