Horeca doet oproep: 'Laat ons snel weten of we met kerst open mogen'

Horeca doet oproep: 'Laat ons snel weten of we met kerst open mogen'

De horeca doet aan politiek Nederland de oproep om snel duidelijkheid te geven over of horecabedrijven met kerst open mogen, of dicht moeten blijven.

Chef-kok Ron Blaauw nam het initiatief voor de oproep: 'Ik denk dat ik het wel weet (na 7/1 voorzichtig weer open), maar dit pas half december bekend maken geeft weer heel veel onzekerheid voor de horeca terwijl de beslissing al lang genomen is. Daadkracht tonen', zo luidt zijn verzoek. Het bericht dat dinsdagavond werd geplaatst, is inmiddels al een zo'n 600 keer gedeeld door ondernemers in de branche.

'Precies dit dus', reageert Jermain de Rozario van sterrestaurant De Rozario. 'Zeg het gewoon en dan weten wij ook waar wij onze focus op kunnen leggen.

Nu nog onzeker

Het is nu nog onzeker of de horeca met kerst de deuren mag openen en met hoeveel personen de feestdagen gevierd mogen worden. Dat hebben minister Ferd Grapperhaus (Veiligheid) en de burgemeesters van de 25 veiligheidsregio’s dinsdag laten weten na afloop van het Veiligheidsberaad. Het aantal besmettingen daalt, maar Grapperhaus liet weten dat we er nog niet zijn. 'We moeten heel erg op onze hoede blijven voor dit virus.

Volgende week meer duidelijkheid

Volgende week hopen ze meer duidelijkheid te kunnen geven over wat wel en niet kan in december. 'Het zal in ieder geval niet de kerst of oud en nieuw zijn die we van vorig jaar kennen', laat burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen weten.

De burgemeesters willen de coronamaatregelen 'niet te veel en te snel versoepelen' om een derde golf te voorkomen. Zij hebben volgens Bruls geleerd van de zomer. 'In september en oktober schoten de besmettingscijfers weer omhoog.

Reproductiegetal

Het coronavirus verspreidt zich wel steeds langzamer. Het reproductiegetal, dat aangeeft hoe snel het virus rondgaat, is dinsdag volledig gedaald tot onder de 1, en dat is voor het eerst sinds half juni.

Het getal staat nu op 0,91. Dat betekent dat 100 besmette personen 91 anderen besmetten, die op hun beurt ongeveer 83 anderen aansteken. Zo gaat het virus steeds langzamer rond en kan de uitbraak doven. Het getal is een schatting, maar het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu gaat ervan uit dat het getal tussen 0,89 en 0,93 zit.

Zwembad, museum en pretpark wel weer open

Nederlanders kunnen binnen afzienbare tijd wel weer naar het zwembad, museum, theater, bioscoop, bordeel, pretpark of dierentuin. Die locaties waren vorige week voor veertien dagen gesloten vanwege het hoge aantal nieuwe coronagevallen. 'Maar we kunnen met een gerust hart zeggen dat die maatregelen niet langer dan twee weken nodig zijn. We kunnen het houden bij twee weken, zoals beoogd was', aldus Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg.

Voor een verdere versoepeling is het vooralsnog te vroeg, zegt Kuipers. Eerst moet het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) berekenen 'waar de cijfers naartoe gaan' en wat het gevolg van het intrekken van een regel kan zijn. Het betekent dat de beperkingen van 13 oktober voorlopig van kracht blijven. Toen besloot het kabinet onder meer om de horeca te sluiten en veel sportcompetities stil te leggen.

Het aantal mensen bij wie het coronavirus wordt vastgesteld, daalt de laatste dagen snel. Ziekenhuizen zien bovendien meer patiënten vertrekken dan binnenkomen.