Gesloten horeca en maar één knuffelcontact voor Belgen met Kerst

Gesloten horeca en maar één knuffelcontact voor Belgen met Kerst

Een groot feest met familie en vrienden met Kerstmis zit er in België vanwege het coronavirus dit jaar niet in. De horeca blijft gesloten en Belgen mogen met kerst maar één knuffelcontact van buiten het huishouden uitnodigen.

Alleenstaanden mogen op 24 en 25 december twee nauwe contacten tegelijk ontvangen, zijn premier Alexander De Croo en de regionale regeringen overeengekomen.

Wel kunnen de niet-essentiële winkels en bijvoorbeeld antiekmarkten per 1 december weer open. 'Maar we kunnen niet aan funshoppen doen', waarschuwde De Croo. 'Winkelen moet kort en alleen', binnen dertig minuten, met het verplichte mondmasker op. De avondklok blijft en voor oudejaarsavond komt er een algemeen vuurwerkverbod in België. Volgens De Croo blijft de situatie in het land nog steeds bijzonder gevaarlijk. 'Ik zou ook liever met mijn zus en ouders Kerstmis vieren'.

Horeca blijft gesloten

De avondklok geldt nationaal van middernacht tot 05.00 uur. Dat betekent dat in de nacht van oud en nieuw de straten leeg moeten blijven. In Brussel en Wallonië geldt zelfs een straatverbod van 22.00 tot 06.00 uur. De horeca, die al bijna vier weken gesloten is, behalve voor take-away, blijft dicht. Ook de kappers en schoonheidssalons moeten nog geduld hebben.

Na urenlange discussies in het Overlegcomité besloten de regeringen de teugels nauwelijks te laten vieren. 'Het kan deze winter niet, omdat iedereen veel meer binnen zit en het virus zich gemakkelijker kan verspreiden', aldus de premier. Hij verwacht dat echte versoepelingen pas mogelijk zijn vanaf half januari, als de elf miljoen Belgen de lockdown volhouden. Hij herhaalde dat hij niet-essentiële reizen, zoals op wintersport, ten sterkste afraadt.

Kerst Nederland

Het Outbreak Management Team (OMT) adviseert het Nederlandse kabinet om de coronamaatregelen niet te versoepelen in december. Als dit advies wordt opgevolgd betekent dit definitief geen heropening van restaurants half december. Het kabinet is niet verplicht adviezen van het OMT op te volgen. Dit orgaan pleitte half oktober voor onderzoek naar het openhouden van restaurants toen de horeca voor de tweede keer op slot ging. Over het algemeen volgt de regering de OMT-adviezen echter wel op. Horecaondernemers pleitten al lang voor meer duidelijkheid. Maar daar ontbreekt het nu juist aan.