Lamb Weston/Meijer verwerft meerderheidsbelang fritesfabriek

Lamb Weston/Meijer verwerft meerderheidsbelang fritesfabriek

Lamb Weston / Meijer verwerft een meerderheidsbelang in haar joint venture met de Russische Belaya Dacha Group. De joint venture heeft een ambitieuze groeistrategie en is gestart met een studie naar verdere uitbreiding van de productiecapaciteit.

Lamb Weston/Meijer, een toonaangevend aardappelverwerkend bedrijf, versterkt met het verkrijgen van een meerderheidsaandeel in de bestaande joint venture haar positie op de markt voor diepgevroren aardappelproducten in Rusland. De joint venture is eigenaar van de grootste fritesfabriek van Rusland.

Peter van Wouwe, cfo van Lamb Weston Meijer: ‘In 2016 zijn we een joint venture gestart met de Belaya Dacha Group omdat beide partijen unieke kansen zagen in een snel groeiende Russische markt. Nu, na vier jaar, zijn we verheugd ons aandeel te vergroten en kijken we ernaar uit om onze Russische klanten en internationale key accounts te blijven ondersteunen bij het optimaliseren van hun eigen waardeketen en het laten groeien van hun activiteiten’.

Grootschalige productiefaciliteit

Deze overeenkomst bouwt voort op de succesvolle samenwerking met Belaya Dacha Group die in 2016 van start ging. Destijds was het opstarten van een grootschalige productiefaciliteit  – de eerste grote fritesfabriek in Rusland – een belangrijke prioriteit voor de joint venture-partner.

Vanaf de start van de joint venture is afgesproken dat de Belaya Dacha Group in eerste instantie een meerderheidspositie zou innemen, waarna Lamb Weston/Meijer in de loop van de jaren de gelegenheid zou krijgen om haar eigendomspositie uit te breiden. De huidige transactie houdt in dat Lamb Weston / Meijer zijn eigendomspositie in de joint venture vergroot van 35,5% naar 74,9%.

Belaya Dacha-aandeelhouder Vladimir Tsyganov blijft eigenaar van het minderheidsbelang en zal zodoende de succesvolle samenwerking voortzetten. De deal is goedgekeurd door de Federal Antimonopoly Service (FAS) in Rusland.

Lamb Weston / Meijer

Lamb Weston is een toonaangevend merk in hoogwaardige aardappelproducten. De producten worden verkocht in meer dan 100 landen over de hele wereld. Het bedrijf levert diepgevroren aardappelproducten zoals Twisters, Potato Dippers en Connoisseur Fries aan klanten in de Foodservice, Quick Service en Retail. Lamb Weston/Meijer levert ook gedroogde aardappelvlokken als ingrediënt voor de voedingsmiddelenindustrie.