ProFri vormt alliantie met VCHO en NHG

ProFri vormt alliantie met VCHO en NHG
© Sebastiaan Rozendaal

Vakvereniging ProFri, de Vereniging Chinese-Aziatische Horeca Ondernemers en het Nederland Horeca Gilde trekken voortaan samen op in een horeca-alliantie. Dat heeft ProFri-directeur Frans van Rooij bekendgemaakt tijdens de jaarrede. De drie trokken al samen op in verband met de coronacrisis, maar nu is de alliantie definitief gevormd.

‘Crises als deze wil je natuurlijk nooit, maar soms kunnen ze ook lauwerend werken’, zei ProFri-directeur Frans van Rooij tijdens de jaarrede die dit jaar als videoboodschap tot de leden kwam. ‘Er ontstaan nieuwe ideeën, er is sprake van bezinning en niet zelden word je er als ondernemer of bedrijf creatief en sterker van.’
Ook op ProFri heeft de crisis een soortgelijk effect gehad, zegt Van Rooij. ‘De samenwerking met VCHO en NHG heeft geleid tot de definitieve vorming van een horeca-alliantie. ProFri trekt voor de behartiging van de horeca in het algemeen en voor frituurzaken in het bijzonder voortaan op met deze twee zusterorganisaties.’
Als alliantie hebben de drie zich ook aangesloten bij de landelijke koepelorganisatie Ondernemend Nederland. ‘Zo zijn we beter in staat onze mening luider en duidelijker te laten horen op plekken waar dat nodig is’, aldus Van Rooij. De drie vakverenigingen treden als alliantie naar buiten. Naar de leden wordt nog steeds vanuit Profri, VCHO en NHG gecommuniceerd.

Nationaal Preventieakkoord

Ook ging Van Rooij tijdens de jaarrede in op het Nationaal Preventieakkoord, dat onder meer als doel heeft overgewicht aan te pakken. ‘Staatssecretaris Paul Blokhuis wil geen suikertaks. Dat lijkt goed nieuws, maar hij heeft wel andere maatregelen aangekondigd tegen voeding die hij ongezond vindt. ProFri is bang dat de grote frisdrankfabrikanten bij de suikertaks flink lobby hebben gevoerd en dat straks juist de kleine bedrijven als de onze de kind van de rekening worden.

‘Frituurbedrijven dupe van symboolpolitiek’

Volgens ProFri lijkt Blokhuis de uitvoering van het beleid tegen overgewicht vooral lokaal te willen regelen. ‘Wij zijn bang dat op lokaal niveau, net als in de media, onze producten als bliksemafleider en goedkope symboolpolitiek worden gebruikt. Niet de grote jongens en de supermarkten, maar de kleine bedrijven als de onze worden misbruikt om daadkracht te laten zien op het gebied van een meer verantwoorde leefstijl. Steeds meer gemeenten hebben beleid tegen de groei van met name frituurbedrijven, terwijl scholieren ondertussen naar hartenlust shoppen bij de supermarkten. Er is niets tegen beleid om het overgewicht terug te dringen. Maar wat ProFri betreft, moet er wel sprake zijn van evenwichtige spreiding van de maatregelen.’

ProFri in de toekomst

Van Rooij ging in zijn toespraak ook in op friet als eigentijds en veganistisch streetfood, de macht en invloed van de delivery-platforms, het toekomstbestending maken van de vakvereniging én de corona-effecten. Vanwege corona is de traditionele jaarvergadering van ProFri online afgehandeld. Vaste onderdelen, zoals de uitreiking van awards en keurmerken alsmede de presentatie van de Nationale Smulgids, zijn vooralsnog naar januari 2021 verplaatst.
Voor de toekomst kondigt Van Rooij een nieuwe uitstraling aan. ‘Natuurlijk gaat het om de inhoud, om wat we voor de leden doen, maar ook de verpakking wordt anders. ProFri krijgt een uitstaling die meer past bij onze tijd. Wordt vervolgd.’

Voorzitter blijft aan

De termijn van ProFri-voorzitter Hans Hus, die wegens ziekte de jaarrede aan Van Rooij overliet, wordt verlengd. ‘Hans Hus had het voorzitterschap graag aan een ander willen overdragen’, laat Van Rooij weten. ‘Maar gezien huidige situatie is dit niet het ideale moment om af te treden. Graag plakt hij er dus nog twee jaar aan vast.