Eerste grote fastfoodketen laat robot friet en hamburgers bakken

Eerste grote fastfoodketen laat robot friet en hamburgers bakken

Robots zijn niet alleen als bedieningsmedewerkers inzetbaar; ook in de keuken kunnen ze tegenwoordig friet en snacks frituren en hamburgers op de plaat bakken. Voor het eerst gaat een grote Amerikaanse fastfoodketen hiermee experimenteren.

White Castle werkt samen met Miso Robotics om de robot Flippy klaar te stomen voor het bereiden van friet, snacks en hamburgers. De robot wordt in september in ten minste één vestiging getest. Flippy is al actief in onder meer stadions en andere evenementenlocaties. White Castle, met meer dan 420 locaties in de Verenigde Staten, is de eerste grote fastfoodketen die experimenteert met de robot.

Flippy kan door middel van kunstmatige intelligentie worden getraind. Hij zal beginnen aan de frituur en stroomt daarna door naar de hamburgers. White Castle staat vooral bekend om de kleine vierkante hamburgers, de sliders.

Bekijk de videos

Robots als antwoord op de coronacrisis

White Castle was al langer van plan om de robot te testen, maar de coronacrisis heeft de ontwikkelingen versneld. Het ‘contactloze koken’ moet het besmettingsgevaar in de keuken namelijk drastisch verminderen. Volgens vicepresident van White Castle Jamie Richardson zal de robot geen mensen vervangen, maar juist ruimte bieden aan medewerkers om zich meer te focussen op andere zaken, zoals het nauwkeurig afwerken van bestellingen en de explosieve toename van maaltijdbezorging. Volgens Miso Robotics is Flippy in staat om bestellingen klaar te hebben op het moment dat bezorgers terug in het restaurant zijn.

Ook robots in de Nederlandse horeca

In Nederland duiken robots voor de bediening steeds vaker op in restaurants en sinds kort ook in de cafetaria. Restaurant Dadawan in Maastricht zet sinds mei robots in om de 1,5 meter-regel te waarborgen. Sinds juli heeft ook sushirestaurant Oishi Fusion in Sliedrecht robots in de bediening. Ook Big Bread Kitchen Westeroijen in Tiel heeft robots aangeschaft om gasten aan tafel te bedienen.